Najuspješniji maslinari 21. Dana masline; Božo Surać šampion otvorenih ulja, Silvano Tanger pakovina

Na terasi Jedriličarskog kluba Uskok na Vitrenjaku sinoć su proglašeni najuspješniji maslinari 21. izdanja međunarodnih Dana masline Od 156 uzoraka pristiglih na ocjenjivanje iz svih hrvatskih jadranskih županija, a po prvi put i iz BiH, točnije iz Hercegovine čak 126 ili 85 posto su ekstradjevičanska, 25 je u kategoriji djevičanskih i 5 lampante. Potonjih 30 ostali su bez medalja, a lampante imaju takve mane da nisu ni za upotrebu u ljudskoj prehrani.

Samo pet lampante

-S obzirom na tešku maslinarsku godinu, većina maslinara mogu biti zadovoljni. Svega pet ih nije zadovoljilo kriterije kemijske analize,, rdkao je Filip Erceg, voditelj profesionalnog panela Zavoda za javno zdravstvo Zadar čiji članovi su punih mjesec dana dana ocijenjivali ulja pristigla na ovogodišnje Dane maslina.

Ulja koja nisu zadovoljila kriterije ekstradjevičanskih imaju mane karakteristične za ovu godinu. U organolepričkom dijelu bile su to upaljenost i octikavost, dok su uzorci u kemijskim analizama imali problem sa povećanim vrijednostima slobodnih masnih kiselina i peroksidnog broja.

Pokazalo se i ovaj put da većina maslinara koji su su svoja ulja predali na 21. Dane masline dobro znaju kako napraviti ekatradjevičansko maslinovo ulje u teškim maslinarskim godinama kakva je bila protekla.

-Maslinari koji su izvršili pravovremenu zaštitu, pratili razvoj ploda masline i ubrali zdrave plodove, ove su godine dobili ekstra djevičanska maslinova ulja visoke kvalitete, opetuje Erceg.

Tajna uspjeha Bože Suraća

Najviše razloga za zadovoljstvo imaju šampioni, a to su Koruna OPG Božo Surać i Zadra u kategoriji otvorenih, a u kategoriji pakovina OPG Tanger, vlasništvo Silvana Tangera iz istarskog Medulina . Zanimljivo je da su oba šampiona, iako u različitim kategorijama, osvojila isti borj bodova – 99,90 od mogućih 100.

– Znao sam da imamo kvalitetno ulje, ali šampionsku titulu nisam  očekivao,  rekao je Božo Surać (33) , neposredno nakon što je iz ruku županijskog pročelnika Daniela Segarića preuzeo plaketu, zlatnu medalju i veliki pehar.

Božo je diplomirani inženjer agronomije i zajedno sa ocem Stojkom vodi Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Koruna. Suraći imaju ukupno 750 stupi maslina, a uzgajaju ih na četiri lokacije – otok Iž, Bili Brig (Pudarica), Briševo i Radovin. To je kruna oko Zadra pa otud i ume Koruna, govori otac Stojko. Obitelji Surać ovo nije prva ni jednina titula, a uspjesi dolaze kao rezultat dugogodišnjem predanog rada cijele obitelji.

Protekla maslinarska godina im je bila dosad najuspješnija, dobili su 800 litara ulja, a bilo bi toga i više da nije led nije naštetio maslinama na Pudarici i u Briševu.

Šampionska Lastovka iz Radovina

Šampionsko ulje je od sorte Lastovka iz maslinika u Radovinu. U istom masliniku sa 250 stupi većina je orkula koje su također dobro ponijele. – Berbu smo počeli u prvom vikendu u listopadu. Prerađivali u Uljari Nadin, kaže Božo.

Otac Stojko je na svoje ime predao uzorak ulja od Orkule, koje je također u kategoriji zlatnih ali je ipak slabije plasirano od šampionske Lastovke. Božo, kao stručnjak, ima zanimljivo pojašnjenje: Lastovka ima više polifenola, više voćnosti, ulje je pikantnije s više gorčine, kaže mladi Surać pred kojim je lijepa maslinarska budućnost. Nastavlja očevim stopama, a stručnih znanja mu ne nedostaje. Inače, Suraći nemaju problema sa prodajom ulja.

– Sve prodamo na kućnom pragu krajnjem korisniku ili za poklone, pojašnjava Božo Surać, dosad najmlađi šampion Dana masline.

Top-5 otvorenih ulja

U kategoriji otvorenih ulja u Top-5 su se redom plasirali Zdravko Mamić iz Lišana Ostrovičkih i Bruno Radešić iz Krasice u Istri sa istim brojem bodova (99,70), OPG Vojko Škopić sve uspješniji maslinar sa Ugljana sa 99,60 bodova dijeli treće, četvrto i peto mjesto sa OPG Josip Kulaš iz Polače i OPG Joško Veža iz Brista kod Ploča sa istim brojem bodova.

Zanimljiv je i podatak da je od 137 ulja u kategoriji otvorenih čak 76 zlatnih, 17 srebrnih, 14 brončanih, 25 ih je djevičanskih, a pet lampante.

Šampion pakovina iz Medulina

U kategoriji pakovina, znači ulja koja su na tržištu, od 21 koliko ih je bilo u konkurenciji, kao nabolje ocjenjeno je ulje OPG Tanger, vlasnika Silvana Tangera iz Medulina.

Isto ulje od sorte Coratina poslao je, kaže, na veliko međunarodno natjecanje u Veronu i tamo u puno jačoj konkurenciji osvojio prvo mjesto u srednje intezivnoj kategoriji.

– Intimno sam se nadao da će i naši organoleptičari dobro ocijeniti moje ulje što se i dogodilo, kaže Tanger.

Šampionsko ulje je od plodova masline pobranih 17. listopada i isti dan prerađeno u poznatoj medulinskoj uljari Nono Bruno.

Tanger na tri lokacije posjeduje ukupno 585 stupi maslina, domaćih i introduciranih sorti. Sve su u punom rodu koje mu godišnje daju 850 litara ulja. Na pitanje uspije li sve ulje prodati odgovorio je potvrdno. Ima OPG već 25 godina, član je udruge Ulika Medulin koja okuplja 150 tamošnjih maslinara I pomaže im plasirati ulje kroz turizam. Silvano s prodajom nema problema, a o kakvoći njegovog ulja govori i podatak da je OPG Tanger uvršten u eno-gastro vodič kroz Istru, kao i u vodič najboljih svjetskih ekstra djevičanskih ulja poznatog Marca Oreggie FLOS OLEI.

Top-5 u pakovinama

U Top-5 ulja u pakovina su OPG Majić Jadranka iz Supetra na Braču sa 99,80 bodova, Restoran Matanovi dvori vlasnika Mate Ražova iz Sukošana odnosno Škabrnje (99,50), OPG Neven Kovačić iz Nemira kod Omiša (99,25), Uljara Predovan Vrsi vlasnika Saše Predovana (99,20) i Maria Ipša – Casa Maršić (99,10) iz Oprtlja u Istri.

Sve u svemu i ovaj put se potvrdilo da su Dani masline u stalnom usponu, kao u natjecateljskom, tako i u edukativnom i zabavnom smislu. Nakon Maslinarskog marendina na Narodnom trgu i uspješnog okruglog stola o aktualnim problemima maslinarstva i uljarstva, danas, u nedjelju je na programu stručni izlet na Pašman sa nizom događaja uz pokaznu rezidbu u masliniku OPG-a Budislava Mađerića, ovogodišnjeg dobitnika priznanja Uzorni maslinar do međunarodnog natjecanja u pripremanju Žgvaceta – gulaša s janjetinom i bižima.

Znači, događaja kao u priči. Jedan sustiže drugoga, a svi se odvijaju u prirodnom okruženju što Dane masline razlikuje od drugih maslinarskih manifestacija i smotri. – Druženje, učenje i praktično maslinarstvo. Sve u prirodnom okruženju, kratko je sažeo progragmsku orjentaciju Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora Međunarodnih Dana masline.

Tekst: Nedjeljko Jusup

Foto: Arif Sitnica

27.04.2019. 21. DANI MASLINA – Uskok proglasenje najboljih sampiona 10
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...