Nema više iznajmljivanja i prodaje stanova; Vlada mijenja zakon, provjerite kači li i vas

‘Uvodimo i zabranu davanja u najam ili prodaje neotplaćenih stanova što će se definirati kupoprodajnim ugovorom kako bi se stanovi zaista koristili za namjenu za koju su građeni i za koju država izdvaja javna sredstva’, izjavio je ministar Predrag Štromar, prenosi Net.

Kako bi mladim obiteljima dodatno olakšala rješavanje stambenog pitanja, Vlada priprema nove olakšice među kojima je svako dijete, dodatna godina subvencije, piše Dnevnik.hr

Razdoblje subvencije

Izmjenama u Zakonu o POS-ovim stanovima više neće biti dopušteno stanove prodavati ili iznajmljivati.

”Uspjeli smo kroz te državne subvencije kupiti kuću koju vjerojatno ne bismo tako lako kupili, odnosno bili bismo financijski vjerojatno u vrlo nepovoljnoj situaciji”, izjavila je obitelj Uzarević koji su jedni od  36.000 mladih ljudi koji zahvaljujući subvencioniranih kredita i programa poticane stanogradnje imaju krov nad glavom.

A kako se njihovova obitelj udvostručila, od kada su uzeli krediti, njima se udvostručilo i razdoblje subvencije. Naime, država subvencionira između 30 i 51 posto rate kredita, ovisno o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nalazi nekretnina. Prošle godine je subvencionirano razdoblje s četiri povećano na pet godina, a za svako novorođeno dijete dodatne dvije.

Ovo je pak drugi puta da se zakon mijenja i to na dobrobit budućih korisnika.

“Sad uvodimo novinu, dodatno subvencioniranje kredita za svakog maloljetnog člana kućanstva na dan podnošenja zahtjeva za jednu godinu. Drugim riječima, svako dijete, član kućanstva koje je maloljetno produljuje subvencioniranje kredita u trajanju jedne godine”, rekao je ministar Predrag Štromar.

Rast cijena
Na tada uspavanom tržištu nekretnina, subvencionirani krediti su napravili pravu pomutnju.

”S nekih aspekata pozitivno, ali s mnogih aspekata negativno. Utječe na rast cijena što nije dobro u svakom slučaju zato što u kratkom periodu se stvori veća potražnja. Rast cijena nije svugdje isti i svugdje na isti način i da negdje rast cijena bitno usporio tržište na način da se neke nekretnine uopće ne prodaju zbog rasta cijena”’, rekao je Dubravko Ranilović, predsjednik udruženja poslovanja nekretninama.

Jedan od razloga zašto je Vlada odlučila promijeniti zakon o POS-ovim stanovima jer i zloupotreba olakšice države.

”Uvodimo i zabranu davanja u najam ili prodaje neotplaćenih stanova što će se definirati kupoprodajnim ugovorom kako bi se stanovi zaista koristili za namjenu za koju su građeni i za koju država izdvaja javna sredstva”, dodaje Štromar.

Ove godine osigurano je za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji 80 milijuna kuna, za 2020. predviđeno je 114, a za 2021., 150 milijuna kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...