VAŽAN DIO TIMA

Nema više posjeta ginekologu? Ako je trudnoća uredna, sve preglede obavljale bi primalje

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Prema novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti za praćenje trudnoće i poroda, više ne bi bili potrebni ginekolozi. Ako je trudnoća uredna, sve preglede i porođaj u bolnici ili u budućnosti kod kuće, obavljale bi primalje.

One bi dolazile s trudnicom u rodilište jer ne bi bile tamo zaposlene, već bi imale privatnu praksu.

Dobrodošlicu na svijet novorođenoj djeci među prvima poželi upravo primalja. Ona je u rađaoni stručna osoba, podrška, ali i puno više od toga.

“Probudi se ta neka, recimo, druga strana… Osobu koju ne poznaješ, ali ti toliko znači u tom trenutku da ti je druga mama, doslovno”, kazala je Ramiza iz Rijeke za vijesti.hr.

Ginekolozi upozoravaju

Ali ginekolozi upozoravaju: iako ta praksa postoji u svijetu, mi nemamo diplomiranih primalja. Također, privatna praksa primalja morala bi se uvrstiti u zdravstveni sustav, a uslugu u cijelosti mora organizirati Ministarstvo zdravstva.

S riječke ginekologije ističu da je postojeći hrvatski sustav jedan od najuspješnijih u Europi.

“S izuzetno niskim perinatalnim mortalitetom i nemojmo zaboravit da smo mi jedna od država koje se mogu ponosit s perinatalnim mortalitetom, on je upravo odraz organiziranosti zdravstvene zaštite”, rekao je Herman Haller, predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka.

Primalje su važan dio tima

Primalje u postojećem sustavu već obavljaju i porod, ali pod nadzorom liječnika. I sada su, kažu ginekolozi, važan dio tima.

“Pratimo njezine trudove, kucaje djeteta, da vodim brigu o primaljama koje rade skupa sa mnom u rađaonici, da imamo dobro organiziran posao i da smo profesionalne”, kazala je glavna sestra rađaonice, Sanja Švast.

Prema mišljenju ginekologa, primalje u privatnim praksama bile bi skuplje rješenje.

Cijena normalnog poroda u RH: 3.200 kuna

“Uredni porođaj, normalni porođaj u Republici Hrvatskoj košta 3200 kuna. To uključuje sve. Od ulaska u bolnicu, sve što treba ženi, do izlaska iz bolnice”, rekao je Haller.

Iz Hrvatske komore primalja objašnjavaju da preddiplomski studij osigurava primaljama stručnost. One bi pratile ženu i obitelj od planiranja začeća do babinja. Promovirali bi se prirodni pristupi. Smanjili bi se, tvrde, troškovi u bolnicama i broj hospitalizacija.

Ginekolozi, pak, poručuju kako je najvažnije zdravlje majke i djeteta, a postojeći sustav izvrsno funkcionira. Treba dobro razmisliti hoćemo li ga mijenjati, donose vijesti.hr.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar