Nema više posjeta ginekologu? Ako je trudnoća uredna, sve preglede obavljale bi primalje

Prema novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti za praćenje trudnoće i poroda, više ne bi bili potrebni ginekolozi. Ako je trudnoća uredna, sve preglede i porođaj u bolnici ili u budućnosti kod kuće, obavljale bi primalje.

One bi dolazile s trudnicom u rodilište jer ne bi bile tamo zaposlene, već bi imale privatnu praksu.

Dobrodošlicu na svijet novorođenoj djeci među prvima poželi upravo primalja. Ona je u rađaoni stručna osoba, podrška, ali i puno više od toga.

“Probudi se ta neka, recimo, druga strana… Osobu koju ne poznaješ, ali ti toliko znači u tom trenutku da ti je druga mama, doslovno”, kazala je Ramiza iz Rijeke za vijesti.hr.

Ginekolozi upozoravaju

Ali ginekolozi upozoravaju: iako ta praksa postoji u svijetu, mi nemamo diplomiranih primalja. Također, privatna praksa primalja morala bi se uvrstiti u zdravstveni sustav, a uslugu u cijelosti mora organizirati Ministarstvo zdravstva.

S riječke ginekologije ističu da je postojeći hrvatski sustav jedan od najuspješnijih u Europi.

“S izuzetno niskim perinatalnim mortalitetom i nemojmo zaboravit da smo mi jedna od država koje se mogu ponosit s perinatalnim mortalitetom, on je upravo odraz organiziranosti zdravstvene zaštite”, rekao je Herman Haller, predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka.

Primalje su važan dio tima

Primalje u postojećem sustavu već obavljaju i porod, ali pod nadzorom liječnika. I sada su, kažu ginekolozi, važan dio tima.

“Pratimo njezine trudove, kucaje djeteta, da vodim brigu o primaljama koje rade skupa sa mnom u rađaonici, da imamo dobro organiziran posao i da smo profesionalne”, kazala je glavna sestra rađaonice, Sanja Švast.

Prema mišljenju ginekologa, primalje u privatnim praksama bile bi skuplje rješenje.

Cijena normalnog poroda u RH: 3.200 kuna

“Uredni porođaj, normalni porođaj u Republici Hrvatskoj košta 3200 kuna. To uključuje sve. Od ulaska u bolnicu, sve što treba ženi, do izlaska iz bolnice”, rekao je Haller.

Iz Hrvatske komore primalja objašnjavaju da preddiplomski studij osigurava primaljama stručnost. One bi pratile ženu i obitelj od planiranja začeća do babinja. Promovirali bi se prirodni pristupi. Smanjili bi se, tvrde, troškovi u bolnicama i broj hospitalizacija.

Ginekolozi, pak, poručuju kako je najvažnije zdravlje majke i djeteta, a postojeći sustav izvrsno funkcionira. Treba dobro razmisliti hoćemo li ga mijenjati, donose vijesti.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...