NK Zadar izgubio licencu zbog nedostatka natkrivenih sjedala? Idu u žalbu

Na osnovu članka 8. Pravilnika o licenciranju klubova Hrvatskog nogometnog saveza, Komisija za licenciranje HNS-a donijela je odluku da se Nogometnom klubu Zadar ne izdaje licenca za nastup u Drugoj HNL za natjecateljsku sezonu 2019./20.

Ta odluka donesena je jer u prvoj fazi postupka licenciranja nisu ispunjeni svi kriteriji, koji su uvjet za izdavanje licence pa će NK Zadar i ove godine licencu tražiti kroz žalbeni postupak.

– Očekivali smo ovu odluku, jer s obzirom na kompleksnu situaciju u klubu jednostavno nismo u mogućnosti zadovoljiti sve tražene kriterije u tzv. prvom krugu licenciranja. Jedan od ključnih kriterija jest onaj infrastrukturni, gdje se već godinama klub susreće s istim problemom, a to su natkrivena sjedala. Stadion Stanovi trenutačno ima tek 50 natkrivenih mjesta u VIP loži, što ne udovoljava kriterijima, ali je HNS do sada imao razumijevanje za tu situaciju te smo unatoč tome prošle godine dobili licencu. Hoćemo li i ove, teško mi je u ovom trenutku prognozirati, ali iskreno se nadam da ćemo kroz komunikaciju na relaciji Klub – Grad Zadar – HNS riješiti taj problem – kazao je Svetko Ćustić, direktor NK Zadra.

Osim natkrivene tribine, za igranje u Drugoj HNL potrebno je zadovoljiti još nekoliko infrastrukturnih kriterija. Riječ je o pomoćnom igralištu te pozicijama za televizijske kamere.

– Što se pomoćnog igrališta tiče, Bagat je u fazi rekonstrukcije i uskoro će ponovno biti u funkciji, s obnovljenim travnjakom, uređenim svlačionicama te novim golovima i klupama za rezervne igrače. Mogu slobodno reći da smo u proteklih nekoliko mjeseci na Bagatu odradili najveći zahvat otkako je igralište uopće napravljeno, o čemu najbolje svjedoče uklonjeni željezni golovi te srušene betonske klupe koje su tamo stajale desetljećima. I to je dokaz da se s malo truda i želje te uz pomoć dobrih ljudi može napraviti jako puno.

– Što se pozicija za televizijske kamere tiče, krajem prošle godine napravili smo novu centralnu kućicu, koja udovoljava svim uvjetima za prijenos utakmica, za što smo dobili i pohvale od samih televizijskih djelatnika, koji su dugo godina prijenose sa Stanova morali raditi na opasnim skelama. Preostaje nam još napraviti dvije manje kućice na linijama šesnaesterca i trenutačno pokušavamo pronaći najbolji način kako da zatvorimo financijsku konstrukciju za taj dio.

Postoji i plan za natkrivanje tribine, no to je ipak nešto veći zahvat.

– Kada vidimo da su ovih dana krenuli radovi na natkrivanju tribine stadiona u Klisu, a uskoro će i u Zmijavcima, znači da se može. Nije to tako velik zahvat kako se možda čini, ali nažalost, u Zadru nitko nikada nije konkretno pokrenuo taj projekt. Isto vrijedi i za sanitarne čvorove za gledatelje. To su osnovni uvjeti bez kojih se ne može igrati ozbiljan nogomet. Mi plan imamo, čak sam i razgovarao s ljudima koji se time bave i znamo okvirne troškove, ali to su stvari koje ne možemo napraviti sami, odnosno bez suradnje sa vlasnikom stadiona, Gradom Zadrom.
Koji su kriteriji još “sporni” za dobivanje drugoligaške licence za sljedeću sezonu?

– Preostalo nam je još nekoliko administrativnih detalja, koji će biti riješeni ovaj tjedan te završetak priče sa financijskim kriterijima, koji su nam i prošle godine predstavljali najveći problem. Lani smo to uspjeli riješiti pa se nadam da ćemo i ove godine, ali to je u ovom trenutku realnost Nogometnog kluba Zadar, s obzirom na sve što se događalo u prošlosti.

– Na nedavnoj press konferenciji prikazali smo javnosti gotovo sve što smo zatekli i napravili u protekle dvije godine. Jedan značajan dio dugova iz prošlosti je riješen, ali ima toga još i nije lako držati taj ritam redovnih isplata plaća igračima, trenerima, zaposlenicima i plaćanja tekućih obveza te paralelno s tim rješavati stare dugove. Velik dio njih smo, u dogovoru s bivšim igračima i dobavljačima, uspjeli smanjiti i dogovoriti isplatu u ratama, no dolazi vrijeme kada to treba početi plaćati. I to je jedan od razloga zašto ćemo čim prije morati svi sjesti za isti stol s predstavnicima Grada i vidjeti kako dalje. Jer koliko god smo stvari uspjeli riješiti i dovesti u red, ne možemo preuzeti odgovornost baš za sve ono što se događalo u prošlosti – zaključio je direktor NK Zadra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...