Odgađanje alarma najgora je stvar koju možete učiniti ujutro

Tipka “snooze” ili “odgodi” tako nas primamljivo doziva svakog jutra i rijetko tko od nas ne odgađa alarm i po nekoliko puta prije ustajanja. No upravo zbog toga smo možda umorni i iscrpljeni, tvrdi dr. Daniel Barone, autor knjige Let’s talk about sleep.

“Mozak nije prekidač za uključivanje i isključivanje, a proces buđenja traje oko sat vremena. Pritiskom na odgodu, mijenjate proces i zbog toga mozak ne zna što mu je činiti, tako da je to jedan od razloga zašto se osjećate umorno i pospano tijekom dana”, rekao je dr. Daniel Barone.

Jutarnja zvonjava alarma u nekoliko navrata negativno utječe i na vaš živčani sustav. Svakih deset minuta, kada alarm zazvoni, tijelo doživi svojevrstan šok.

“To ne znači da se vi u tom trenu, kad ponovno zadrijemate, nećete dobro osjećati, no zapamtite da je to samo privremeno tako. Odličan je osjećaj zaspati u tom trenu jer se serotonin oslobađa, ali vjerujte mi, nije pametno, čak ako se radi i o pet minuta”, rekao je dr. Barone.

“Bolje je postaviti alarm što je kasnije moguće i probuditi se u zadnji čas jer smo tada prisiljeni ustati”, savjetovao je liječnik a prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...