Općina Vir Viranima isplaćuje gotovo 400 tisuća kuna jednokratne materijalne potpore

Nikad veći broj Virana nije se okupio u općinskoj vijećnici na podjeli Rješenja za isplatu jednokratne materijalne potpore umirovljenicima, korisnicima Centra za socijalnu skrb, nezaposlenima i osobama starijima od 65 godina. Prijavilo se rekordnih 885 stanovnika otoka, od kojih je 859 predalo zahtjev u roku, dok je kroz postupak obrade prijava odobreno 795 zahtjeva stanovnika kojima će Općina Vir isplatiti 500 kuna pojedinačne potpore, ili nikad većih 397.500 kuna ukupno.

– Zahvaljujem vam na velikom odazivu uz ispriku što ste na ova rješenja morali čekati nešto duže nego inače. Prijavio se zaista veliki broj građana – kazao je zamjenik načelnika Općine Vir Antonio Vučetić, koji je po običaju u ime virske Općine došao pozdraviti Viranke i Virane.

– Potpora od 500 kuna možda nije velika, ali ona raste kako se povećavaju prihodi Općine Vir. Krenuli smo sa 300 kuna potpore, potom je bilo 400, a sada dva puta godišnje možete računati na 500 kuna – dodao je zamjenik Vučetić najavivši kako će vrlo skoro krenuti podnošenje zahtjeva za još jednu jednokratnu materijalnu potporu. Vučetić je također istaknuo kako su umirovljenici zbog malih mirovina socijalno ugrožena kategorija stanovništva, pa im Općina Vir makar u simboličkom iznosu želi zahvaliti na njihovom radu i stvaranju vrijednosti građanskog društva.

– Ostvarili ste pravo na mirovine radeći 30 ili 40 godina. Drugo, vi ste oni koji uredno podmiruju sve komunalne obaveze prema Općini Vir, pa vam dio tog vašeg novca želimo vratiti u vrijeme blagdana – dodao je Vučetić.

U prepunoj općinskoj vijećnici tako su tijekom jučerašnjeg prijepodneva i popodneva u dva susreta s predstavnicima Općine Vir, uručena Rješenja za isplatu jednokratne materijalne potpore umirovljenicima, korisnicima Centra za socijalnu skrb, nezaposlenima i osobama starijima od 65 godina. Gospođa Luca Čorić istaknula je zadovoljstvo:

– Kako ne bih bila zadovoljna? Ovih 500 kuna će dobro doći, jer je to jedini novac za koji ne moram raditi – kaže 71-godišnja Viranka rodom iz Velike kod Požege. Na otok se u naselje Miljkovica trajno doselila prije sedam godina, pa otad uživa u šetnjama uz more.

– Potpuno sam se oporavila na Viru. Bila sam bolesna, ali otkad živim na moru sve obavljam pješke i uživam u društvu moje kujice Lele – potvrdila je gospođa Luca sintagmu o otoku koji je poznat kao umirovljenički raj. Najveća dosadašnja isplata jednokratnih materijalnih potpora bila je krajem svibnja 2018. godine kada je 785 stanovnika otoka dobilo ukupno 392.500 kuna. Prijavilo ih se tada njih 827 za potporu u iznosu od 500 kuna, a odobrena su 42 zahtjeva manje od ukupnog broja prijavljenih.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...