Otkaz lažnim profesorima jedina sankcija, plaće i staž će im ostati

U sustavu obrazovanja do sada je otkriveno 11 lažnih diploma. Iako su svi “lažnjaci” kazneno prijavljeni lako je moguće da će izvući s uvjetnim do nikakvim kaznama. Naime, hrvatski sudovi blagonaklono gledaju na ove slučajeve, a u puno slučajeva zastara odigra ključnu ulogu.

Kada je riječ o sektoru obrazovanja postavlja se i logično pitanje mogu li se ocjene koje su zaključili nastavnici i učitelji s lažnim diplomama smatrati valjanima i hoće li se učeničke svjedodžbe izdane na temelju takvih ocjena preispitivati i poništiti?

U Ministarstvu su Jutarnjem listu odgovorili kako prema propisima koji uređuju obrazovanje ne postoje razlozi za poništavanje ocjena koje su učenicima dali nastavnici s krivotvorenim diplomama, a ne postoji ni mogućnost poništenja ili preispitivanja učeničkih svjedodžbi.

Sudski raspleti ranije otkrivenih slučajeva lažnih svjedodžbi i diploma pokazuju kako lažni profesori i nemaju osobitog razloga za strah jer najgore što im se u hrvatskom pravnom sustavu i sudskoj praksi može dogoditi – već im se dogodilo, a to su izvanredni otkazi. Od kaznenoga postupka, ako je suditi prema dosadašnjim sudskim ishodima, ne moraju ozbiljno strahovati.

Hrvatski sudovi tu vrstu kriminala tretiraju iznimno blago. Nitko od dosad otkrivenih krivotvoritelja nije završio iza rešetaka niti je bio prisiljen vratiti plaće primljene na temelju krivotvorenih isprava o stručnoj spremi, niti mu je poništen radni staž ostvaren na radnome mjestu dobivenom na osnovi krivotvorene svjedodžbe ili diplome. Štoviše, ima slučajeva da su neki od krivotvoritelja sudskom presudom vraćeni na posao na kojem su zbog krivotvorene svjedodžbe dobili izvanredni otkaz.

Jutarnji tako donosi podatke kako je najveći broj krivotvorenih svjedodžbi i diploma do sada otkriven u podružnicama Zagrebačkog holdinga.

Provjerom je otkriveno da čak 333 zaposlenika neke od podružnica Zagrebačkog holdinga imaju krivotvorenu svjedodžbu ili diplomu. Svima su uručeni izvanredni otkazi i protiv njih su podignute kaznene prijave.

Protiv gotovo šezdeset posto vlasnika krivotvorenih svjedodžbi i diploma kazneni postupak nije ni proveden jer su kaznene prijave odbačene zbog zastare.

Općinsko državno odvjetništvo ih je gonilo samo zbog krivotvorenja službene isprave, a to je kazneno djelo za koje nakon proteka vremena nastupa zastara. Da su ih gonili i za prijevaru zastare ne bi bilo. Ali oni kod kojih nije došlo do zastare osuđeni su samo na uvjetne zatvorske kazne.

Jutarnji je otrkio i da je nekoliko vlasnika krivotvorenih svjedodžbi nakon uručenih otkaza sudskom presudom vraćeno na posao. Osim u Holdingu, lažnje diplome otkrivene su i u ZET-u, Zagrebačkom velesajmu i Hrvatskim šumama. Epilog u većini slučajeva isti – otkaz jedina sankcija.

Profesor na katedri za radno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta Viktor Gotovac pojasnio je da u okviru radnog prava nema uporišta da se od njih traži povrat plaća jer im otkaz nije uručen zato što nisu obavljali svoj posao, ili zato što su ga obavljali loše.

U slučaju nastavnika i učitelja nije utvrđeno, dodaje, da je nastala ikakva šteta u odgojno-obrazovnom sustavu zbog njihova rada. Oni su dobili otkaz ne zato što su loše radili, nego zato što su imali krivotvorene diplome. Nema ni zakonskog uporišta, dodaje Gotovac, da im se poništi radni staž, jer za mirovinski je fond, tvrdi, jedino relevantno je li im poslodavac uplaćivao mirovinski doprinos ili ne. Ako jest, nema poništenja staža, zaključuje profesor Gotovac za Jutarnji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...