Otvorena zgrada Putničkog terminala; “Zadar postaje suvremeni turistički grad”

Jutros je svečano otvorena zgrada Putničkog terminala u Gaženici. U radove koji su započeli 2016. godine uloženo je 26 milijuna eura, dok je u cijelu luku uloženo 186 milijuna eura iz kredita Europske banke i njemačke razvojne banke.

Otvaranju su nazočili a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, izvršni direktor Global Ports Holding Stephen Xuereb, ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić te župan Zadarske županije i predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar Božidar Longin.

“Ne tako davno, prije samo tri godine, na istom ovom mjestu sam postavila kamen temeljac zgrade koja sada u punom sjaju stoji pred nama. Divim se entuzijazmu zadarskih čelnika jer su unatoč zaprekama vjerovali u ovaj projekt. Taj se entuzijazam i trud isplatio, za prave projekte se vrijedi boriti”, rekla je Grabar Kitarović dodajući da je ovo je novi važan iskorak za zadarski turizam, a Zadar postaje suvremeni lučki grad.

“Izgradnjom nove luke u Gaženici promet brodova na kružnim putovanjima povećao se s 30 tisuća u 2013. godini na 167 tisuća putnika u 2018. Promet vozilima povećan je s 330 tisuća u 2014. na 465 tisuća prošle godine. Prednost nove luke jesu terminal, blizina zračne luke i autoceste te gradsko središte i turističke atrakcije”, rekao je Robert Škifić, ravnatelj Lučke uprave Zadar.

Koncesija za Gaženicu na 20 godina dodijeljena je turskom operateru tvrtki Zadar International Port Operations.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...