Plastični otpad ozbiljno ugrožava plažu Sakarun

Sakarun je posljednjih godina izložen nesavjesnim gostima, svakakvim prljavštinama, a najviše se plastike gomila na pijesku ove predivne plaže.

Iako se u borbu protiv neodgovornog ponašanja pri odlaganju otpada uključuje sve više ljudi, katkad se čini da priroda gubi bitku. Sakarun na Dugom otoku godinama je omiljeno odredište ekološki osviještenih aktivista i nikad se nije dogodilo da im je nedostajalo posla.

– Iz godine u godinu smo sve svjesniji ili nesvjesniji koliko je ima i koliko je ovo naše lipo more zagađeno i nastojimo koliko toliko pripremiti plažu za ljeto, kaže glavni čuvar prirode iz Javne ustanove Natura Jadera Zoran Božić, donosi HRT.

Drugu godinu u tome im u sklopu terenske nastave pomažu srednjoškolci iz Gračaca.

Suradnja s Natura Jaderom počela je nakon uvođenja novog programa u školu – tehničar zaštite prirode ili popularno rendžer.

Rješenje se neće pojaviti samo od sebe. Valja promijeniti ponašanje – zato se toliko radi s mladima – te sustavno upoznati problem.

– Svake godine smo počeli raditi monitoring morskog otpada u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, tako da bi godinama, kad ipak skupimo neke podatke, i kada se to objavi u nekim znanstvenim radovima, pridonijeli općoj svijesti, i podacima koji se tiču morskog otpada, ističe stručna voditeljica u Javnoj ustanovi Natura Jadera Morana Bačić.

Suočavanje s ovim globalnim problemom motivira i studente.

Plastika u moru jedan je od problema koji dolaze na naplatu, što dokazuju i akcije čišćenja plaža duž cijelog Jadrana.

Tako su Zadrani na izložbi “Uvik friško” imali prilike vidjeti rezultate čišćenja plaže Zaglav na otoku Visu. Plastika izložena djelovanju sunca i mora postaje krta, drobi se i usitnjava, do oku nevdljivih čestica. Sve češća tema postaje takozvana mikroplastika u moru – nalazi se u morskoj fauni, dakle kad jedemo ribu ili školjke, serviramo si i posljedice desetljeća neodgovornog ponašanja, piše HRT.

Ono što ne vidimo manje nas plaši. Stručnjaci se slažu – mikroplastika u moru jest problem, ali ne najveći. Kad je u pitanju ekologija Jadrana i uopće svjetskih mora, nismo još ni približno svjesni koliko smo ih ugrozili – a time i sam opstanak života na našem planetu.

– Svijest o potrebi odgovornijeg ponašanja prema prirodi iz godine u godinu raste, pa tako i prema , primjerice, plažama, koje su jedan od glavnih turističkih resursa. Valja se odgovornije ponašati kako bismo ih ostavili u boljem stanju ne samo za turiste nego i za našu djecu!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...