Cestitka_Uskrs

Pobuna obiteljskih liječnika: “Raskinut ćemo ugovore ako nas natjerate dežurati u hitnoj službi”

Obiteljski liječnici odbijaju funkcionalnu integraciju s hitnom pomoći jer već ionako rade s prevelikim brojem pacijenata i pokrivaju više ambulanti pa bi im ovo donijelo dodatno opterećenje. Ostanu li zdravstvene vlasti gluhe na njihova upozorenja, prijete raskidanjem svih ugovora, pa i onih o osnovnom zdravstvenom osiguranju s HZZO-om.

Mladi ne žele u takav sustav

– U situaciji kada obiteljski liječnik u Hrvatskoj odrađuje sad više ne dvostruki, već trostruki standard i kada od 2020. maksimalan broj pacijenata po timu od 1800 osiguranika neće moći biti realiziran zbog enormne kadrovske devastacije, ideje tzv. funkcionalne integracije s ciljem”djelotvornijeg obavljanja hitne medicine” s dodatnim opterećenjem obiteljskih liječnika za nas su apsolutno neprihvatljive – stoji u dopisu koji je Istarskoj županiji potpisalo 95 liječnika. Podsjećaju da se, osim redovnog broja pacijenata, u turističkoj sezoni brinu o još većem broju migrirajućih pacijenata, tj. turista i sezonskih radnika. Slično piše i u dopisu 76 liječnika Primorsko-goranske županije. Traže sastanak u Županiji i dogovor o novoj cijeni vikend-dežurstava u svojim ordinacijama te odbacivanje funkcionalne integracije, piše večernji.hr.

– U protivnom spremni smo na raskid svih potpisanih ugovora o pružanju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja temeljem koncesije, ugovora o (pod)zakupu poslovnih prostora, ugovora o radu te ugovora s HZZO-om i upozoravamo da ne snosimo odgovornost za posljedice koje bi mogle uslijediti – poručuju liječnici.

Naime, nakon ljetošnje tragične smrti mladića u Zaprešiću resorni je ministar najavio reorganizaciju sustava hitne te je potom novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti predviđena funkcionalna integracija županijske hitne s bolničkim hitnim prijmima te obiteljskim liječnicima.

– Neki kolege već uskaču na hitnu, i sama sam to radila, nakon svoje smjene odradim noćnu na hitnoj i ujutro opet u svoju ordinaciju, ali dobrovoljno. Neprihvatljivo je da to bude obavezno za sve. Pogotovo mlade i domske liječnike domovi zdravlja prisiljavaju da rade u više ambulanti u kojima uopće nema doktora i pritom im to ili ne plaćaju ili plaćaju dva sata, a domovi zdravlja uzmu cijelu glavarinu od HZZO-a. Ucjenjuju ih specijalizacijom ili godišnjim odmorom. Zbog svega mladi liječnici samo čekaju da pobjegnu iz sustava – opisuje dr. Ljiljana Ćenan, obiteljska liječnica iz Ivankova kraj Vinkovaca. U Vukovarsko-srijemskoj županiji, kaže, lokalne vlasti imaju razumijevanja i nadaju se da ih resorno ministarstvo neće prisiljavati na anekse ugovora o funkcionalnoj integraciji.

– Nema dana bez 80 kontakata s pacijentima, uz administraciju koja nas guši. Novim zahtjevima prisiljavaju nas da skapamo ili da pogriješimo. Istovremeno, imam poziv iz Švedske s ponudom učenja jezika za cijelu obitelj – napominje 46-godišnja liječnica. Obiteljski su liječnici posebno ogorčeni jer se preko njihovih leđa nastoji pokrpati loše političke odluke. Reforma hitne počela je izdvajanjem zavoda za hitnu medicinu iz domova zdravlja, za što je dignut i kredit Svjetske banke. Uz središnji, nastalo je 20 županijskih zavoda za hitnu medicinu, a svaki je dobio ravnatelja i popratnu nezdravstvenu administraciju te nezdravstveno osoblje. Sada se ide ne na stvarnu integraciju, jer bi to značilo ukidanje administrativnih radnih mjesta, već na integraciju koja se tiče samo doktora i medicinskih sestara, piše večernji.hr.

Bez liječnika 180 timova

Zbog prosječne dobi od 55 godina, u idućih pet godina u mirovinu će otići 500 obiteljskih liječnika i neće ih imati tko zamijeniti, a već sada prema Mreži javnozdravstvene službe nedostaje 186 timova obiteljske medicine, dok ih 180 radi bez liječnika. Na to učestalo upozorava i dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacija hrvatske obiteljske medicine

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...