Potpisan ugovor; Kreće izgradnja POS stanova na Crvenim kućama za stotinu zadarskih obitelji

U Zadru su danas svečano potpisani Ugovor o darovanju nekretnine između Ministarstva državne imovine i APN-a te Predugovor o međusobnim pravima i obvezama vezanim uz izgradnju stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje (POS) između APN-a i Grada Zadra čime su sada stvoreni uvjeti za početak projektiranja i izgradnje novih stotinu POS stanova na lokaciji Crvene kuće.

Potpisivanju su prisustvovali ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar,  ministar državne imovine Goran Marić, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Slavko Čukelj te gradonačelnik Zadra Branko Dukić s ostalim predstavnicima grada.

Ministar Štromar istaknuo je kako mlade obitelji trebaju niže cijene kvadrata, ponajviše u turističkim destinacijama gdje su cijene stanova značajno porasle i gdje je sve teže riješiti stambeno pitanje, a ovaj program upravo im to omogućava po znatno povoljnijim uvjetima nego na tržištu.

– Izuzetno mi je drago što sam opet u Zadru i što ovog puta mogu reći da smo riješili sve izazove te potpisivanjem ugovora prelazimo u fazu projektiranja i izgradnje stotinu novih POS stanova. Ukupno su u Zadarskoj županiji dosad izgrađena 492 POS stana, od čega u Zadru 436, a tome treba pribrojiti i 121 obitelj koja je stambeno pitanje riješila putem subvencioniranih stambenih kredita. Nužna je stambena politika kojom vodimo brigu o svakoj našoj mladoj obitelji stoga intenzivno nastavljamo s ovim programom koji je, uz projekt subvencioniranih stambenih kredita, konkretna demografska mjera, rekao je ministar Štromar.

Ministar Marić rekao je kako su izmjenom zakona omogućili jednostavnije aktiviranje zemljišta gradova, općina i države za lakšu izgradnju i realizaciju novih POS stanova, ali i drugih projekata. Ministarstvo države imovine je do sada u ove dvije godine donijelo više od 1300 odluka u korist jedinica lokalne samouprave diljem Hrvatske, aktivirali više od milijardu i pol kuna vrijednosti nekretnina i stvorili temelj za investicije više od šest milijardi kuna.

– U Zadru sam bio nekoliko puta u protekle dvije godine i svaki put me dočeka neki novih zahtjev za novi projekt što me veseli jer to pokazuje da Zadar ne miruje i da stalno razmišlja o budućnosti. Ovo jest suradnja s APN-om, ali je prije svega prijenos vlasništva za potrebe mladih ljudi Grada Zadra. Samo na ovakav način, aktiviranjem dugogodišnje zapuštene imovine moguće je gospodarski i demografski revitalizirati Hrvatsku i to i radimo. Suradnja s Ministarstvom graditeljstva i APN-om do sada se pokazala vrlo učinkovitom i vjerujem da ćemo tako i nastaviti, rekao je ministar Marić.

Gradonačelnik Dukić zahvalio se ministru Štromaru, ministru Mariću te direktoru APN-a Čukelju na dostupnosti te pomoći u realizaciji ovog, ali i drugih projekata. Istaknuo je kako je ovo primjer dobre suradnje između nacionalne i lokalne vlasti koja donosi konkretne rezultate. Naglasio je kako je ovo jedan od vrlo važnih projekata gradske uprave budući da je rješavanje stambenog pitanja prioritet brojnim mladim zadarskim obiteljima, a tržište diktira uvjete koje mnogi od njih ne mogu pratiti te se pokazalo kako je POS za njih najprihvatljivije rješenje. Temeljem javnog poziva u siječnju 2016.  objavljena je lista s 203 potencijalna kupca/obitelji budućih stanova, a nakon zadnje provjere ta lista broji 167 zainteresiranih.

– Zahvaljujući otvorenoj komunikaciji uspjeli smo otvoriti put gradnji stotinjak novih domova na Crvenim kućama. I sam sam se tek nedavno uselio s obitelji u svoj stan stoga razumijem koliku sigurnost predstavlja imati vlastiti dom. Dok god bude zainteresiranih tražit ćemo rješenja za osigurati domove mladim obiteljima u Zadru. U prosincu 2017. smo zbog interesa koji su iskazali građani usvajanjem izmjena i dopuna DPU-a povećali mogućnost izgradnje s dosadašnjih 60 na sto stanova. Razmatramo i novu lokaciju na Smiljevcu, ali fokus je sada na Crvenim kućama. Mi smo izabrali ovaj grad za život jer ga volimo, a na nama je da napravimo sve da mladima bude bolje i da u Zadru osnuju svoj dom i dugoročno planiraju svoj život.

Do sada je u Hrvatskoj izgrađeno 8276 POS stanova u koje je uloženo više od četiri milijarde kuna, a do kraja 2020. godine plan je izgraditi tisuću novih POS stanova. Najavljene su i izmjene Zakona kojima bi se omogućilo rješavanje stambenog pitanja širem broju građana kupnjom stanova na slobodnom tržištu. Izmjenama bi se kamata na javna sredstva u otplati trebala smanjiti s 3 na 2 posto godišnje, a uvest će se i red na tržištu POS stanova te spriječiti pokušaje zloupotreba.

– Prema novim izmjenama, zabrana davanja u najam ili prodaja neotplaćenih stanova bit će definirana u kupoprodajnom ugovoru. To su stvarno rijetki slučajevi, ali na njih se mora reagirati. Ova mjera treba pomoći mladim obiteljima da imaju vlastiti dom, a ne da špekulanti zarađuju na tome, poručio je ministar Štromar.

Uz program POS-a, druga popularna mjera Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja su i subvencionirani stambeni krediti za koje će u rujnu mlade obitelji moći aplicirati treću godinu za redom. Novost ove godine je ta da će, prema novom zakonu, sve obitelji koje već imaju maloljetnu djecu u vrijeme odobravanja kredita dobiti produženje subvencije od godinu dana po djetetu. Činjenica da je 5300 mladih obitelji u dvije godine iskoristilo ovu mjeru i tako osiguralo svoj dom u Hrvatskoj te da se u tim obiteljima do sada rodilo više od 500 djece najbolje govori o uspješnosti ovog projekta. Ako tome pribrojimo i POS, to je više od 13 tisuća domova za preko 36.000 mladih ljudi.

– Do kraja 2020. kroz naše programe planiramo osigurati dom za više od 20 tisuća obitelji koje će tako ostati u Hrvatskoj, osnovati obitelj i doprinositi gospodarskom razvoju zemlje. Velik je posao pred nama i zato pozivam predstavnike jedinica lokalne samouprave da budu aktivni kao i Grad Zadar, a građane da se pripreme za subvencije koje će ići u rujnu, zaključio je ministar Štromar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...