Povodom proslave 70. rođendana; U travnju na Plitvice možete za samo 50 kuna

Plitvička jezera su 8. travnja 1949. godine proglašena prvim nacionalnim parkom u Hrvatskoj, a 26. listopada 1979. su upisane na UNESCO-vu Listu svjetske baštine. Njihova ljepota privlači ljude iz cijelog svijeta, a samo u lanjskoj godini plitvičkim stazama prošetalo je čak 1,7 milijuna posjetitelja.

Uživali su u obilascima jezera pješice i brodom, planinarenju, u vožnji panoramskim vozilom, skijanju i sanjkanju, u biciklizmu… Staze jezerskog sustava protežu se na 22 kilometra, a planinarske na 36.

Za rođendan su odlučili počastiti sve posjetitelje promotivnim cijenama ulaznica pa će od 22. do 28. travnja stajati 50 kuna za odrasle, 30 za studente i 20 za djecu od 7 do 18 godina. Za mlađe od 7 godina ulaz je besplatan.

Promotivne ulaznice moguće je kupiti isključivo online na web stranici Nacionalnog parka, dva dana prije željenog datuma dolaska, a broj je, kažu, ograničen. Naime, od ove godine novost je upravo mogućnost kupovine ulaznica putem interneta.

Inače, cijene ulaznica variraju ovisno o sezoni, na primjer, od 60 do 250 kuna za odrasle.

Plitvička jezera su uglavnom prekrivena šumom, nešto manje travnjacima, a smještena su u gorskoj Hrvatskoj, između planinskog lanca Male Kapele na zapadu i sjeverozapadu i Plješevice na jugoistoku – na ukupno nešto manje od 300 četvornih kilometara. Njihov jezerski sustav čini 16 imenovanih jezera, no zapravo ih je puno više – ukupno čak 90.

– Izračun je napravljen pomoću ortofoto snimaka jezerskog sustava iz 2018. godine. Snimanje je provedeno u ranoproljetnom dijelu godine prije listanja vegetacije pa se na snimkama dobro vide sedrene barijere i rubovi jezera – kažu.

Imenovana jezera podijeljena su na Gornja i Donja jezera.

Gornja jezera su: Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Milino jezero, Gradinsko jezero, Burgeti i Kozjak čine Gornja jezera. Ona su formirana na nepropusnim dolomitima, prostranija su, razvedenija i imaju blaže obale.

Donja jezera su: Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac i Novakovića brod. Ona su nastala u propusnoj vapnenačkoj podlozi usječenoj u uski kanjon strmih padina.

Sustav jezera završava veličanstvenim slapovima ispod kojih počinje tok rijeke Korane.

Povodom 70. rođendana organizirali su četiri tematska tjedna o prirodnim vrijednostima Nacionalnog parka – geologija i šuma, kulturna baština i povijest, flora i fauna te voda i sedre. Tu je i serija zanimljivih priča.

– Kako bismo dodatno obilježili 70 godina našeg Nacionalnog parka, pripremili smo seriju od 70 priča o njegovim vrijednostima i zanimljivostima koje ćemo objavljivati kroz cijelu rođendansku 2019. godinu – napominju u Nacionalnom parku Plitvička jezera, pišu 24sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...