Priča o muralu koji slavi lik i djelo Hrvoja Ćustića koji nas je napustio prije 11 godina

Na stadionu na Stanovima prošle je godine izrađen veličanstven mural u spomen na nikad zaboravljenog mladog nogometaša Hrvoja Ćustića.

Baš na današnji dan obilježavamo 11 godina od najveće sportske tragedije u Hrvatskoj kada je život izgubio naš sugrađanin.

Mural je izradio Zadranin Marko Zurak na poziv golmana nogometnog kluba Karla Jurjevića. Marko je student slikarstva na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, a vještu ruku pokazao je prošle godine kada je na Bulevaru naslikao još jedan mural koji budi mnogo emocija – onaj u spomen na Antonia Jurjevića.

Tko vas je angažirao?

Kontaktirao me Karlo Jurjević, golman NK Zadra, budući da se poznajemo dugo, naslikao sam i mural u čast i spomen na njegovog brata Antonia koji mi je ujedno bio i osnovnoškolski kolega. Uputio me na Romana Morovića i pitali su me da li sam zainteresiran za oslikavanje jednog od zidova stadiona nogometnog kluba na kojemu bi bio prikazan Hrvoje Ćustić. Bilo mi je drago da su me pozvali da sudjelujem u toj priči u tome i prihvatio sam poziv.

Zašto baš vas? Predstavite nam se?

Rođen sam i odrastao u Zadru, pohađao sam osnovnu školu nedaleko od stadiona na kojem sam ponekad i sam gledao utakmice. U obiteljskom domu često pratimo sport; najviše nogomet i košarku, a svi znamo da je Zadar grad, kako košarke tako i nogometa te mnogobrojnih uspješnih igrača koji su tu gradili karijere i proslavili rodni grad. Trenutno sam na studijskom boravku u Rijeci, točnije na diplomskim studijima Poduzetništva pri Ekonomskom fakultetu i Slikarstva na Akademiji primijenjenih umjetnosti. I prije sam oslikavao murale kako na području grada Zadra tako i drugih gradova, pa mi takva tehnika oslikavanja zidova nije strana.

Jeste li imali tremu obzirom da se radi o osjetljivoj stvari, posveti mladoj osobi koja je postala ikona u gradu Zadru?

Ne mogu reći da sam imao tremu, samo duboko poštovanje. Jednostavno sam nastojao svojim trudom i radom odati počast tragično preminulom igraču koji je ostavio velik trag u hrvatskom nogometu, ništa više ni manje od toga. Hrvoja će se Zadrani uvijek rado sjećati i pričati o njemu, a dok je tako nikad neće biti zaboravljen!

Koliko je trajala sama izrada?

Izrada murala je trajala četiri dana s prekidima radi vremenskih uvjeta. Možda bi trajali i duže da mi tijekom izrade murala nije pomagala moja djevojka Elena Apostolovski, također studentica akademije u Rijeci. Ovim putem bih se želio još zahvaliti i svojim roditeljima i braći na podršci, vrijednim djelatnicima kluba Romanu, Miru i drugima koji su se pobrinuli da imamo sve što nam je potrebno te su uvijek bili spremni pomoći.

Jeste li dobili povratne informacije od Hrvojevih prijatelja, obitelji…?

Od članova njegove obitelji, ponajprije njegovog oca i mlađeg brata s kojim sam imao priliku kratko popričati dobio sam ohrabrenje i podršku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...