Sindikati kreću u prikupljanje potpisa za rušenje mirovinske reforme

Finale je priprema za veliku sindikalnu akciju! Od subote kreću u prikupljanje potpisa za rušenje nove mirovinske reforme i rada do 67. godine.

Ovo im je četvrta referendumska inicijativa. Posljednja tri puta su uspjeli. Provjerili smo kako teku pripreme.

Plakati su stigli, volonteri su spremni i sindikati u subotu kreću s dvotjednim prikupljanjem potpisa za referendum. Za njih je 67 godina rada – previše. U uspjeh ne sumnjaju.

“Kad skupimo potpise, neće im preostati ništa drugo nego raspisati referendum, a ako se na referendumu građani izjasne u korist onoga što mi tražimo, tada će se to morati automatski primijeniti”, kazao je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Referendumsko pitanje napisano je u obliku prijedloga zakona. Sindikati traže povratak dobi zaodlazak u mirovinu na 65 godina, povratak na sporije izjednačavanja uvjeta za mirovinu kod žena, pravo na prijevremenu starosnu mirovinu s 60, a ne 62 godine života te umanjenje penalizacije za privremeno umirovljenje, donosi dnevnik.hr.

Sadašnji uvjeti koje je propisala nova mirovinska reforma za njih su nepravedni. “Odgovorno stojimo kod toga da svi dosadašnji Zakoni, a posebice ovaj zadnji, nisu doneseni u korist i za dobrobit hrvatskih građana i hrvatskih radnika, nego je donesen za dobrobit kapitala, za dobrobit političkih struktura”, poručuje Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Iz resornog ministarstva o inicijativi za raspisivanje referenduma u utorak su šutjeli. Na naš upit za komentar o prozivkama sindikata odgovor nismo dobili.

No zato su glasne oporbene stranke. Sve više njih podupire incijativu sindikata. “SDP će dati svoju infrastrukturu – svoje članstvo, organizaciju za prikupljanje potpisa. Cijeli posao koordiniraju sindikati, mi ćemo im biti aktivna potpora”, kazao je Franko Vidović, politički tajnik SDP-a.

“Pomoći ćemo im svim raspoloživim sredstvima kao jedna od najjačih terenskih stranaka. Pomoći ćemo im s ljudima, štandovima, pa i financijski ako bude potrebno”, poručuje Denis Martinić iz Živog zida.

Za raspisivanje referenduma potrebno je prikupiti najmanje 10 posto važećih potpisa svih aktivnih birača u Hrvatskoj. S točnim brojem Ministarstvo uprave još ne izlazi. Očekuje se da će se kretati između 370 i 380 tisuća.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...