Stižu oluje, zahlađenje i snijeg; Europski servis izdao upozorenje za Hrvatsku

Pred nama je nova velika promjena vremena, a posebno će izražena biti na obali. Zbog toga je Meteoalarm, ali i servis Severe Weather Europe, izdao niz upozorenja za danas i za petak.

Nagli prolazak hladne fronte

Danas se ponegdje očekuju manje količine kiše, prvenstveno u zaleđu obale, dok je u unutrašnjosti u poslijepodnevnim i večernjim satima ponegdje moguć grmljavinski pljusak, javlja Neverin.

Jače naoblačenje povezano s prolaskom hladne fronte očekuje se navečer najprije na sjevernom Jadranu. Bit će kiše, pljuskova i grmljavine, a ponegdje je moguće i izraženije grmljavinsko nevrijeme. U noći na petak očekuje se premještanje hladne fronte dalje prema istoku, pri čemu se kiša očekuje u cijeloj zemlji.

Na Jadranu će puhati jako, poslijepodne i olujno jugo s orkanskim udarima. S prolaskom fronte u noći na petak vjetar će naglo okrenuti na zapadnjak i jugozapadnjak, a po visini će početi pritjecati hladniji zrak.

U gorju će padati snijeg

Pad temperature zraka uslijedit će nakon prolaska fronte u noći na petak. Temperatura zraka na oko 1400 metara visine snizit će se na oko -2 Celzijeva stupnja, pri čemu će u najvišem gorju kišu zamijeniti snijeg.

Predstojeće oborine, kojih će najviše biti u noći s četvrtka na petak, pomoći će zemlji, koja u dijelu Hrvatske već osjeća posljedice manjka oborina u zimskim mjesecima. Najmanje se kiše očekuje ondje gdje je i najpotrebnija, na istoku Hrvatske.

Nakon prolaska fronte uslijedit će smirivanje vremena i postupno razvedravanje tijekom petka, što će biti uvod u sunčaniju subotu, ali ovaj put izgledno bez dugotrajnije stabilizacije vremena.

Niz upozorenja

Meteoalarm je za danas izdao narančasto i žuto upozorenje za cijelu obalu i gorsku Hrvatsku. Na tom se području očekuju obilna kiša i jako jugo.

Europski meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je prognozu i upozorenje za dijelove Hrvatske zbog dolaska velike promjene.

“Nadolazeća fronta izazvat će tijekom četvrtka i petka velike količine kiše i snijega u gorju na jugoistoku Francuske, sjeveru Italije, zapadu Slovenije i sjeverozapadu Hrvatske”, pišu meteorolozi SWE-a.

Napominju kako se u ta dva dana očekuje i do 100 mm kiše na hrvatskoj obali te upozoravaju da bi moglo doći i do poplava. Dodaju da su tijekom četvrtka moguća izražena grmljavinska nevremena na području sjeverozapadne Hrvatske.

Severe Weather Europe također najavljuje da se u Alpama na sjeverozapadu Italije i jugu Švicarske očekuje i do dva metra snijega.

Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

Danas još jača južina, navečer ponegdje nevrijeme

U četvrtak još na istoku Hrvatske bez znatnije promjene – bit će djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku te umjeren jugoistočni vjetar. Jutro malo toplije od srijede, a najviša temperatura oko 21 °C.

U središnjoj Hrvatskoj jutarnja temperatura između 6 i 9 °C, a najviša dnevna od 18 do 20 °C. Pritom uz promjenljivu naoblaku postoji vjerojatnost za malo kiše. Puhat će umjeren, povremeno i jak jugoistočni i južni vjetar.

U gorju i na sjevernom Jadranu promjenljivo, povremeno uz malo kiše. Navečer i u noći uz jače naoblačenje bit će kiše, često u obliku pljuskova s grmljavinom, a moguće je i nevrijeme. Bit će vjetrovito, u gorju uz umjeren i jak južni vjetar, a na Jadranu uz jako, prema otvorenom i olujno jugo. Jutro razmjerno toplo, a dnevna temperatura od 15 do 18 °C.

Jakog i olujnog juga bit će i na srednjem Jadranu uz valovito, ponegdje i jače valovito more. Bit će promjenljivo, ponegdje uz malo kiše, a navečer i osobito u noći kiša će biti češća, ponegdje i obilnija, uz lokalno moguće grmljavinsko nevrijeme. Najviša temperatura oko 18 °C.

Podjednako toplo bit će i na jugu Hrvatske, također uz jako jugo, prema otvorenome i olujno. Mjestimice može pasti malo kiše, a navečer i u noći i obilnijih pljuskova s grmljavinom.

Sljedećih dana promjenljivo, ali manje vjetrovito, te u petak hladnije pa opet toplije

“U petak na kopnu povremeno kiša, mogući i pljuskovi, u prvom dijelu dana mjestimice i obilniji. U subotu prolazno smirivanje vremena te malo toplije, a od nedjelje ponovno promjenljivije, uz povremenu kišu.

I na Jadranu je još osobito u prvom dijelu petka moguća obilnija kiša, pri čemu će jugo oslabjeti, a temperatura se sniziti. U subotu sunčanije, i ponovno toplije te uglavnom suho, a od nedjelje uz promjenljivu naoblaku mjestimice može biti kiše.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...