Tko je Darjan Ješovnik koji je sa Zadraninom krijumčario kokain? Skrivao se pod lažnim identitetima, bježao iz zatvora…

Kada je Europol ljetos iskoristio nogometnu ludnicu koja je vladala zbog Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji i objavio kako i oni imaju svoj nogometni “dream team” koji čine najtraženiji bjegunci Starog kontinenta, Darjan Ješovnik (31) u istom je timu, na poziciji napadača, zastupao hrvatske boje. Upravo se taj slovenski državljanin rođen u crnogorskim Pljevljima, koji je optužen zbog sudjelovanja u krijumčarenju 338 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Europu, još od 2011. godine nalazio na listi najtraženijih bjegunaca za kojima traga Hrvatska, a iz već spomenutog dream teama izletio je prošle subote u 18.50 sati kada je uhićen, i to dok je u automobilu pokušao prijeći granicu između Srbije i Mađarske.

Dogma i Balkanski ratnik

Uhitili su ga pripadnici Odjela za ciljane potrage (FAST) Hrvatske u suradnji s FAST-ovim timom iz Srbije, a riječ je o timovima u kojima se nalaze najbolji među najboljim policajcima koji neposredno tragaju za najzloglasnijim svjetskim bjeguncima. Ješovnik se na udaru hrvatskoga pravosuđa našao u svibnju 2011. u sklopu USKOK-ove akcije Dogma, koja je bila podoperacija Balkanskog ratnika – najveće međunarodne akcije suzbijanja trgovine kokainom u Europi. Glavna meta Balkanskog ratnika bio je Darko Šarić, najveći narkobos s područja bivše Jugoslavije koji je iz Južne Amerike u Europu prošvercao više od pet tona kokaina. Iako Šarić nije uhićen tada, nego tri godine kasnije, te 2011. iza rešetaka su završili predvodnici “hrvatske ćelije” tzv. balkanskog narkokartela. Kao šefa te ćelije istražitelji su označili Petra Ćosića zvanog Šarac koji je nadimak dobio u Domovinskom ratu kao specijalac u ATJ-u Lučko, a upravo je on koordinirao dopremom 338 kilograma kokaina koja je u španjolsku Valenciju stigla iz brazilskog Santosa.

Dok je brod bio na sidrištu ispred luke, dvojica pripadnika Ćosićeve skupine pod okriljem noći dovezla su se gumenjacima do broda i pretovarila 14 torba s drogom na gumenjake. Čim su se s gumenjacima dovezli na kopno, privedeni su, a istovremeno je u Hrvatskoj uhićeno još šest pripadnika te skupine. Ješovnik je pak u cijeloj operaciji uhvaćen samo u telefonskim razgovorima s ostalim okrivljenicima, a iz toga je zaključeno da je bio kurir koji je iz Amsterdama prenosio novac za drogu. U trenutku dok su Hrvatska i Španjolska provodile uhićenja u akciji Dogma, Ješovnik se uopće nije krio, već se nalazio u Ljubljani.

Bijeg iz zatvora i pljačka banke

S obzirom na to da Hrvatska tada nije bila članica EU, nije mogla raspisati ni europski uhidbeni nalog, a državljanstvo ga je štitilo od izručenja na osnovi Interpolove tjeralice. Iz Ljubljane je nestao sredinom 2012. godine te se zatim pod lažnim identitetima skrivao u više država. Inače, nakon Ješovnika najtraženiji hrvatski bjegunac je Bojan Dragičević koji je u kolovozu 2008. godine opljačkao banku u Šibeniku. U dva navrata bježao je iz zatvora, posljednji put iz onog pulskog u kolovozu 2014. kad je preskočio tri metra visok zid, od kada mu se gubi svaki trag, piše večernji.hr.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...