Uskrsni ponedjeljak; Znate li koje je značenje ovog dana?

Danas je Uskrsni ponedjeljak, dan kada se kršćani spominju puta uskrsnulog Isusa u Emaus. Uskrsni ponedjeljak je u Hrvatskoj, ali i mnogim državama svijeta službeni blagdan i neradni dan.

Na ovaj dan u crkvama se spominje put uskrsnulog Isusa u Emaus s dvojicom učenika, koji su ga prepoznali tek naknadno kada je lomio kruh. Nekada su uskrsne proslave trajale tjedan dana, ali se u 19. stoljeću skratilo na jedan dan poslije Uskrsa.

Uskrsni ponedjeljak je službeni praznik u gotovo svim europskim državama, u Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Argentini, Čileu i u nekim državama Afrike i Srednje Amerike. U Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj postoji običaj da mladići ujutro probude djevojke, prskajući ih svetom vodom, posvećenom na Uskrs.

Vjernici i danas tradicionalno posjećuju rodbinu i prijatelje, a među običajima je i hodočašćenje u marijanska svetišta. Inače, tjedan od Uskrsa do iduće nedjelje naziva se bijeli tjedan, a naziv je dobio prema odjeći novokršetnika kakva se nosila u počecima Crkve. Uskrsno vrijeme traje još 50 dana, do blagdana Duhova, piše Dalmacijadanas.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...