Vakula o vremenu za produljeni vikend: “Hladnoće sigurno neće biti, ali za kišu se to ne može tvrditi…”

Malo kiše, pa i u obliku pljuska kojeg može pratiti grmljavina, bit će tijekom četvrtka uglavnom na kopnu, a u južnijim krajevima vjerojatnije u ponedjeljak. No, za detaljnije i pouzdanije prognoze posljednje trećine mnogima produljenog blagdanskog vikenda najbolje je još pričekati.

Nebeska vedrina mnogima je ‘popravila’ raspoloženje, ali nekima u unutrašnjosti prouzročila i probleme zbog jutarnjeg mraza.

Kako otkriva prognoza koju potpisuju Tomislav Kozarić i Zoran Vakula, bit će ga i u srijedu, kada će temperatura zraka na 5 cm iznad tla u većini unutrašnjosti vrlo vjerojatno opet biti niža od 0 °C, a ponegdje se mogu dogoditi i vrijednosti poput onih u utorak, kada je u Slavonskome Brodu izmjereno -5 °C, u Varaždinu čak -6 °C!

‘Srećom, na 2 metra visine ‘minusi’ su bili rijetki, uglavnom u gorju, Posavini i Zagorju, a u srijedu će biti još i rjeđi. Osim većinom više temperature, sljedećih će dana biti i više oblaka nego u utorak, ali će i dalje prevladavati sunčano. Malo kiše, pa i u obliku pljuska kojeg može pratiti grmljavina, bit će tijekom četvrtka uglavnom na kopnu, a u južnijim krajevima vjerojatnije u ponedjeljak. No, za detaljnije i pouzdanije prognoze posljednje trećine mnogima produljenog blagdanskog vikenda najbolje je još pričekati. Hladnoće sigurno neće biti, ali za kišu se to ne može tvrditi…’, stoji u prognozi.

Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

U srijedu će u istočnoj Hrvatskoj biti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, osobito u drugom dijelu dana u Baranji i Podunavlju. Vjetar uglavnom slab sjeverni i sjeveroistočni. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati pa će ujutro još mjestimice biti i slabog mraza. Slab jutarnji mraz moguć je i u središnjoj Hrvatskoj, ali je manje vjerojatan nego u utorak zbog malo više jutarnje temperature. A danju će prevladavati sunčano, uz slab do umjeren sjeveroistočnjak i najvišu temperaturu oko 18 °C. U gorskoj Hrvatskoj ujutro temperatura i oko -1 °C, pa je mraz najvjerojatniji, a lokalno može biti i magle. Na sjevernom Jadranu najniža temperatura oko 10 °C.

Tijekom dana će biti barem djelomice sunčano s najvišom temperaturom od 15 °C u gorju do 20 °C na sjevernom Jadranu. Puhat će slab i umjeren sjeveroistočnjak i bura, a poslijepodne na otvorenom moru sjeverozapadnjak. Na srednjem Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano. Puhat će slaba i umjerena bura, poslijepodne na moru zapadnjak i sjeverozapadnjak, uz umjereno valovito more, a prolazno će biti i jugozapadnog vjetra. Najviša dnevna temperatura između 17 i 22 °C.

Podjednaka temperatura bit će i na jugu Hrvatske, uz mnogo sunčanih sati, na otocima i vedrine. Vjetar uglavnom slab, a poslijepodne na otvorenom do umjeren zapadni i sjeverozapadni uz malo do umjereno valovito more.

‘U četvrtak u unutrašnjosti promjenljivo i prolazno nestabilnije, uz mjestimice malo kiše, a puhat će povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar. Od petka pretežno sunčano i toplije, a vjetar uglavnom slab.Krajem razdoblja očekuje se jačanje jugozapadnjaka. Jutarnja temperatura viša nego u utorak i srijedu, a i danju će u petak i tijekom blagdanskog vikenda biti toplije, često i oko 20 °C. Na Jadranu će u četvrtak biti i sunca i oblaka, a bura će prolazno biti malo jača. Zatim će prevladavati sunčano, uz buru uglavnom ujutro, a u poslijepodnevnim satima do umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar. Krajem razdoblja zapuhat će jugo uz porast naoblake. Postupno će biti još malo toplije s najvišom temperaturom oko 20 °C, pa i višo’, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...