Vakula objavio prognozu za vikend, najavljuje snijeg, i to ne samo u gorju

Prognoze su i dalje postojane pa sljedećih dana nećemo imati samo povremenu mjestimičnu kišu, uglavnom na Jadranu, i grmljavinu nego će usporavanja i ograničenja u prometu ponegdje stvarati i jaka bura s olujnim udarima. A i zakonska obaveza zimske opreme do 15. travnja nekim će se vozačima pokazati opravdana, posebice onima koji će putovati kroz Gorski kotar i Liku, piše Zoran Vakula u prognozi za HRT.

Pahulje moguće i u nizinama

Više zimski nego proljetni ugođaj stvarat će i snijeg koji će gotovo sigurno padati u višem gorju, uz mjestimično stvaranje pokrivača, a povremene pahulje pomiješane s kišom moguće su i u nekim nižim krajevima, uglavnom gorske i središnje Hrvatske. Ne smije se zanemariti ni mogućnost poledice, većinom u gorju, gdje će se temperatura zraka spustiti i na oko 0°C.

Pritom će u većini unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu petak i subota najvjerojatnije biti najhladniji dani u ovome mjesecu, uz najvišu poslijepodnevnu temperaturu zraka bližu prosječnoj krajem veljače nego skoro pa sredinom travnja te uz pojačan osjećaj hladnoće zbog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra. Istodobno će se u južnijim krajevima zadržati relativno toplo…

Sutra svježije, kiša, ponegdje i snijeg, bura…

U Slavoniji, Baranji i Srijemu petak će biti oblačan i kišovit, uz većinom umjeren sjeverni vjetar, još češće sjeverozapadni. Temperatura zraka uglavnom između 5 i 10°C.

U središnjoj Hrvatskoj još hladnije, uz sjeverni i sjeveroistočni vjetar, te također uz povremenu kišu, a uglavnom u gorju i snijeg.

Još zimskiji ugođaj bit će u Gorskome kotaru i Lici, gdje će se stvarati tanji snježni pokrivač, osobito iznad 1000 metara, a moguća je i poledica. Na sjevernom će Jadranu biti i poneko sunčano razdoblje, ali još ponegdje i kiša. Uz većinom umjerenu buru, mjestimice i jaku, osobito podno Velebita s olujnim udarima, temperatura zraka bit će uglavnom od 8 do 13°C.

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije toplije, osobito u južnijim krajevima, gdje će puhati slabo do umjereno jugo, dok će u sjevernijim biti uglavnom bure, gdjegod i jake. I pritom posvuda promjenljivo oblačno, uz povremenu mjestimičnu kišu, mjestimice i u obliku pljuskova s grmljavinom. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 12°C, u unutrašnjosti oko 6°C, a poslijepodnevna između 13 i 17°C.

I za vikend oborine, bura i relativno svježe, a sljedeći tjedan…

I sljedećih će dana na jugu Jadrana uz povremeno umjereno jugo biti nestabilno, a uglavnom će u nedjelju ponekog pljuska s grmljavinom biti i na sjevernijem dijelu Jadrana, gdje će puhati umjerena i jaka bura, osobito podno Velebita i s olujnim udarima. Više suhog, sunčanog i ponovno toplijeg vremena bit će početkom sljedećega tjedna.

I na kopnu se od ponedjeljka znatnije povećava vjerojatnost za sve rjeđu i slabiju kišu, osjetniji porast temperature i barem djelomice sunčano vrijeme. No do tada većinom oblačno, uz povremenu mjestimičnu kišu, uglavnom u gorju i snijeg, te uz povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na istoku i sjeverozapadni, koji će pojačavati osjećaj hladnoće prouzročen padom temperature, i to nakon duljeg vremena – na vrijednosti osjetno niže od prosječnih najviših dnevnih.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...