Za 1. maj će biti sunčano i toplije; Danas jak vjetar, mogući i pljuskovi

Prema prognozi DHMZ-a danas se očekuje promjenljivo, u unutrašnjosti i pretežno oblačno mjestimice s kišom i pljuskovima, na Jadranu i grmljavinom. Lokalno je moguća obilnija kiša, osobito u gorskim krajevima te na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana.

Snijeg u najvišem gorju

U najvišem gorju povremeno će biti snijega. Jutros već i pada na Zavižanu.

Puhat će slab do umjeren, u zapadnim krajevima povremeno jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar.

Na sjevernom Jadranu puhat će umjerena do jaka, na udare i olujna bura, u Dalmaciji sjeverozapadnjak i zapadnjak, na krajnjem jugo jugozapadnjak i jugo.

Kako je objavio HAK u sedam sati ujutro zbog vjetra je samo za osobna vozila otvorena dionica autoceste A6 Rijeka – Zagreb između Kikovice i Delnica, a na Jadranskoj magistrali Novi Vinodolski – Senj (DC8) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Najviša dnevna temperatura uglavnom između 12 i 17, a u gorju od 5 do 15°C.

Upaljen i Meteoalarm

Za šire karlovačko i gospićko područje te za cijeli Jadran na snazi je i upozorenje Meteoalarma. Karlovačko i gospićko područje nalaze se pod narančastim upozorenjem zbog mogućih jakih padalina i zbog grmljavinskih nevremena. Kako navodi Meteoalarm, zbog jakih pljuskova i mjestimice obilnije kiše moguće je poplavljivanje.

Na većem dijelu Jadrana na snazi je upozorenje Meteoalarma zbog jakog vjetra, no u široj splitskoj te dubrovačkoj regiji mogući su lokalno izraženiji pljuskovi.

Prognoza DHMZ-a po regijama

Istočna Hrvatska

Umjereno i pretežno oblačno povremeno s kišom, a moguće i nekim pljuskom, osobito u Posavini i na zapadu gdje lokalno oborine mogu biti i izraženije, dok će na krajnjem istoku kiša biti rjeđa. Ujutro može mjestimice biti magle. Vjetar slab i umjeren sjeverni. Jutarnja temperatura od 8 do 11, a najviša od 14 do 16 °C.

Središnja Hrvatska

Prevladavat će oblačno povremeno s kišom, češćom u noći i ujutro. Mogući su lokalni pljuskovi i grmljavina, te obilnija oborina, osobito na jugu i prema gorskim predjelima. Na sjeverozapadu će oborine biti rijetke, ponegdje mogu i posve izostati. Vidljivost će mjestimice biti smanjena zbog kiše, ujutro moguće i magle. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Jutarnja temperatura od 7 do 10, a najviša od 13 do 15 .

Gorski kotar i Lika

Oblačno s kišom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Oborine će biti izraženije u prvom dijelu dana, osobito u Gorskom kotaru gdje će uz zahladnjenje u noći s nedjelje kiša prelaziti u susnježicu, a iznad 600 metara visine i snijeg koji se može kraće zadržavati. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Najniža temperatura od 0 do 5, a najviša između 5 i 10 °C.

Sjeverni Jadran

Umjereno do pretežno oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno su moguće i obilnije oborine, osobito u riječkom zaleđu. Prolazno će zapuhati jaka bura, mjestimice može biti i olujnih udara. Duž zapadne obale Istre veći dio dana umjeren sjeverozapadnjak, a krajem dana vjetar će uglavnom oslabjeti. Jutarnja temperatura od 6 do 11, a danju svježije s najvišom vrijednosti od 12 do 15 °C.

Dalmacija

Promjenjivo oblačno mjestimice s kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom. Lokalno su moguće obilnije oborine, osobito u noći i ujutro na sjeveru i u unutrašnjosti dok mjestimice izraženijih pljuskova na krajnjem jugu može biti i poslijepodne. Vjetar većinom umjeren sjeverozapadni i zapadni, na dubrovačkom području još ujutro umjereno jugo. Jutarnja temperatura od 10 do 14, u unutrašnjosti oko 7, a najviša od 15 do 18°C.

Sutra slično, od srijede toplije

Sutra se očekuje promjenjivo i nestabilno mjestimice s kišom ili ponekim pljuskom, češće na istoku, u gorju i na jugu. Vidljivost će povremeno biti smanjena zbog kiše, ujutro u unutrašnjosti moguće i magle. I dalje će biti svježe. Više suha vremena i sunčanih razdoblja bit će duž obale u drugom dijelu dana.

Vjetar slab i umjeren sjeverozapadni i zapadni, na krajnjem jugu i jugozapadni. Najniža temperatura od 5 do 10, a najviša uglavnom između 12 i 17.

Od srijede se očekuje toplije, djelomice, a na Jadranu i pretežno sunčano te uglavnom bez oborina iako ne posve stabilno, pa još uz srijedu uz dnevni razvoj oblaka u gorju i duž obale može biti ponekog lokalnog pljuska. Ujutro u unutrašnjosti može biti magle. Vjetar će biti slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni, na Jadranu uglavnom umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak. Od srijede se također očekuje porast temperature zraka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...