ZALAŽU SE ZA ODRŽIVI RAZVOJ

Zadarski HSS uoči Praznika rada: “Radnici nemaju puno razloga za slavlje nakon privatizacijske pljačke”

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Gradska organizacija HSS-a Zadar ovim putem čestita svim radnicima 1. svibnja, Međunarodni praznik rada.

“Nažalost, danas radnici nemaju puno razloga za slavlje. Nakon pretvorbene i privatizacijske pljačke, malo je toga ostalo od društvenog bogatstva kojeg su radnici godinama stvarali, a ovogodišnji praznik rada obilježen je pokušajem spašavanja mirovinskog sustava.

Naša Vlada, donoseći zakon o radu do 67. godine, nastoji da radnici rade što više, a dobiju što manje pa HSS Zadar može samo podržati referendumsku inicijativu hrvatskih sindikata i pozvati građane da se svojim potpisom priključe spašavanju mirovinskog sustava. Na taj način, ako referendumska inicijativa prođe, narod će sam donijeti odluku o dobnoj granici za odlazak u mirovinu. Izjave Vlade da bi prolazak inicijative oštetio proračun Republike Hrvatske za 40 milijardi kuna do 2040. godine, odnosno za 2 milijarde kuna godišnje su netočne i nepravedne. Smanjivanjem prava privilegiranih skupina i revizijom povlaštenih mirovina mogao bi se sačuvati veći dio tog novca, a stvaranjem povoljne ekonomske klime i novih radnih mjesta mogao bi se očuvati postojeći sustav, barem za one radne ljude koji to zaslužuju. Vlada nam nije dala informaciju kako se u susjednoj Sloveniji radi do 65 godina, a Slovačka je tek nedavno produžila mirovinsku dob na 64 godine starosti. Također, u većini europskih zemalja prag za odlazak u mirovinu je niži, dok se i životna dob i standard života povećavaju (kod nas obije stavke stagniraju). Svaka ekonomija bazirana na turizmu je krhka i svaki poremećaj može dovesti u pitanje cijeli sustav i funkcije države.

HSS se zalaže za održivi razvoj koji mora uključivati povratak kvalitetne industrije i razvoja poljoprivrede. Smatramo da zemlja bez industrijske i poljoprivredne proizvodnje nije ni suverena ni samostalna. Ipak, vodi nas nada da ćemo slijedeći 1. svibnja proslaviti u boljoj ekonomskoj situaciji i da će narod ipak uspjeti održati mirovinski prag od 65 godina te svim radnicima još jednom čestitamo njihov dan!”

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar