Zadarski HSS uoči Praznika rada: “Radnici nemaju puno razloga za slavlje nakon privatizacijske pljačke”

Gradska organizacija HSS-a Zadar ovim putem čestita svim radnicima 1. svibnja, Međunarodni praznik rada.

“Nažalost, danas radnici nemaju puno razloga za slavlje. Nakon pretvorbene i privatizacijske pljačke, malo je toga ostalo od društvenog bogatstva kojeg su radnici godinama stvarali, a ovogodišnji praznik rada obilježen je pokušajem spašavanja mirovinskog sustava.

Naša Vlada, donoseći zakon o radu do 67. godine, nastoji da radnici rade što više, a dobiju što manje pa HSS Zadar može samo podržati referendumsku inicijativu hrvatskih sindikata i pozvati građane da se svojim potpisom priključe spašavanju mirovinskog sustava. Na taj način, ako referendumska inicijativa prođe, narod će sam donijeti odluku o dobnoj granici za odlazak u mirovinu. Izjave Vlade da bi prolazak inicijative oštetio proračun Republike Hrvatske za 40 milijardi kuna do 2040. godine, odnosno za 2 milijarde kuna godišnje su netočne i nepravedne. Smanjivanjem prava privilegiranih skupina i revizijom povlaštenih mirovina mogao bi se sačuvati veći dio tog novca, a stvaranjem povoljne ekonomske klime i novih radnih mjesta mogao bi se očuvati postojeći sustav, barem za one radne ljude koji to zaslužuju. Vlada nam nije dala informaciju kako se u susjednoj Sloveniji radi do 65 godina, a Slovačka je tek nedavno produžila mirovinsku dob na 64 godine starosti. Također, u većini europskih zemalja prag za odlazak u mirovinu je niži, dok se i životna dob i standard života povećavaju (kod nas obije stavke stagniraju). Svaka ekonomija bazirana na turizmu je krhka i svaki poremećaj može dovesti u pitanje cijeli sustav i funkcije države.

HSS se zalaže za održivi razvoj koji mora uključivati povratak kvalitetne industrije i razvoja poljoprivrede. Smatramo da zemlja bez industrijske i poljoprivredne proizvodnje nije ni suverena ni samostalna. Ipak, vodi nas nada da ćemo slijedeći 1. svibnja proslaviti u boljoj ekonomskoj situaciji i da će narod ipak uspjeti održati mirovinski prag od 65 godina te svim radnicima još jednom čestitamo njihov dan!”

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...