Zadrani poharali državni Lidrano; Barakovićevci drugu godinu zaredom među najboljim amaterskim glumcima

Talentirani glumci amateri zadarske Gimnazije Jurja Barakovića predstavili su se na Državnoj smotri Lidrano i drugu godinu zaredom! Riječ je o istom „sastavu“ – učenica 3.c razreda Petricia Lisica u kategoriji samostalnih scenskih nastupa te učenici Tamara Kovačević i Luka Nešović (3.e) u kategoriji skupnih scenskih nastupa.

– Čast nam je i zadovoljstvo ponovno posjetiti državni Lidrano – istaknula je Petricijina mentorica, profesorica Vesna Dražić, koja je njezin talent prepoznala još u prvom razredu te je motivirala na daljnji rad na talentu – Petricia se predstavila monologom drame „Karolina Nojber“ te je ostavila jak dojam na stručno povjerenstvo te su je čak pitali sprema li se na glumačku akademiju. Petricia ima nešto drugačije ambicije, ali to je veliki kompliment – kako god, dva državna Lidrana zaredom svakako su poticaj za daljnji rad – zaključuje mentorica Dražić kazavši kako je Petricia i ove godine bila sretna što može biti među 38 najboljih u državi.

– Iz Zadra nas je bilo dvoje u kategoriji samostalnih scenskih nastupa. Učenik Petar Kevrić iz Prirodoslovno grafičke škole s mentorom profesorom Antićem i ja. Nije lako stati na pozornicu pred učenicima i mentorima iz cijele države, od kojih su velika većina njih doista iznadprosječno dobri – sa smiješkom priča Petricia koja, uz glumu, uživa i u preradi različitih kostima, te tako zanimljivim kostimografskim dijelom dodatno naglasi svaki svoj nastup.

Na upit je li se bavila glumom i ranije, ističe da nije, osim unutar škole, ali pozornica je „voli“, te joj izlazak na scenu nikad nije predstavljao problem.

Drugi dio talentiranih Barakovićevaca predstavlja već uigrani tandem, Tamara Kovačević i Luka Nešović. Oboje su članovi i dramske skupine Vinka Radovčića „Drama plus“ u kojoj neumorno vježbaju, a Luka je, kako kaže i sam, odrastao u kazalištu. Tamara se priključila nešto kasnije. Njihov talent, ali i iznimnu međusobnu kemiju i sceničnost prepoznala je njihova profesorica Katarina Matek te im predložila skupni scenski nastup.

– Luka sudjeluje od prvog razreda na Lidranu, a od lani s Tamarom u kategoriji skupnih scenskih nastupa. Obično biramo aktualne tekstove, tako su se lani predstavili s Karakaševim „Snajperom“, a ove godine s ulomkom hvaljene aktualne drame „Tarzan“. Oni su to učinili na svoj način, a dobili su silne pohvale. Od prirodnosti na sceni, do komentara na račun njihova međusobnog odnosa na pozornici, sve u svemu, nešto na čemu bi im pozavidjeli i profesionalni glumci – istaknula je mentorica Matek.

Luka i Tamara osvrnuli su se na bitnu činjenicu da su već drugu godinu zaredom imali najbolji scenski nastup na razini zadarske, ali i šibenske županije, te su kao jedini učenici u kategoriji skupnih scenskih nastupa tih dviju županija poslani na državni Lidrano. Ističu kako im mnogo znači svaka podrška koju imaju jer im to daje snagu za nove pobjede. Već su se afirmirali u školi i vođenjem programa za različite priredbe i natjecanja, a podršku i „zeleno svjetlo“ daje im i sam ravnatelj Ranko Artuković.

– Velika je stvar biti među najboljih 14 iz ove kategorije u državi. Pogotovu kad vidimo kolege iz nekih većih gradova koji su Lidrano-veterani, a koji su nam prilazili, čestitali nam te nas naposljetku pozvali na dramsku smotru Gordogan koja se održava u Zagrebu krajem svibnja s ciljem predstavljanja srednjoškolskog kazališnog izričaja široj publici – naglasio je Luka.

Na upit planiraju li oni na prijemni na dramsku akademiju, jednoglasno odgovaraju: „Da!“

– Gluma mi je velika strast i svakako ću pokušati. Moram reći da su nam poticaj i stariji kolege, jedna od njih je i Lara Nekić, bivša učenica naše gimnazije, koja je prije nekoliko godina pod mentorstvom profesorice Kamber također imala zapažen nastup na Lidranu, a sada je studentica Akademije. Uzmemo li u obzir da su lani glumu upisali i Domagoj Ikić i Luka Knez, obojica Zadrani, možemo reći da svojim zalaganjem ne predstavljamo dostojno samo našu školu nego i naš grad – zaključila je Tamara.

Mladim glumačkim nadama unaprijed čestitamo na nadolazećim uspjesima kojih će zasigurno biti, kao i na tome da će zacijelo još nekog od mlađih kolega na svom putu inspirirati i potaknuti na kreativni angažman, bilo u glumi, bilo u ostalim područjima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...