Zločinac Kordić “spoznao” Boga; Vučetić: “Nije se pokajao za zločine, riječ je teološkoj perverziji”!

Osuđeni ratni zločinac Dario Kordić održao je prije dva dana u Studentskom domu Stjepan Radić u Zagrebu predavanje o vjeri.
Predavanje je organizirao don Damir Stojić, a zločinac Kordić je govorio o “svjedočanstvu vjere” na temu “Bog iza rešetaka”. Obraćanje Kordića započelo je pjesmom nakon čega je pričao kako je spoznao Boga dok je 17 godina bio zatvoren.

Sveučilišni profesor, teolog i saborski zastupnik iz Marko Vučetić kazao je za Vijesti.ba kako je tribina na kojoj je govorio Dario Kordić protuteološka.

“Tribina na kojoj je Dario Kordić “svjedočio vjeru” je, uz sve o čemu se već pisalo i govorilo, ujedno i protuteološka. Naime, u kršćanstvu se Bog poima kao zajedništvo triju osoba. Zajedništvo počiva na jednakosti i različitosti. Drugi je jednak tebi, ali je od tebe različit i tu različitost nikad nećeš poništiti. Ovo je, uostalom, i opis mira. Kordić je osuđen zbog rata, njegov bog je bog tzv. ogorčenog monoteizma koji zloupotrebljava religiju i pretvara je u instrument ratovanja”, kaže Vučetić.

Kako ironija uvijek progovori, dodaje Vučetić, progovorila je i u ovom slučaju, putem naslova same tribine – Bog iza rešetaka.

“Da, upravo je iza rešetaka, i to izgleda doživotno, Kordić smjestio Boga mira, jednakosti i različitosti. Dakle, ipak je ovo, zahvaljujući ironiji, bilo svjedočanstvo”, smatra profesor na Odjelu za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zadru.

Vučetić ističe kako je Kordić, sva je prilika, Boga u vlastiti život unio zahvaljujući susretu usnica biskupa Košića i vlastite ruke, a ne iz pokajanja probuđene savjesti.

“S teološkog gledišta, Kordić treba obući pokorničke haljine i otići u samoću. On je, ali ne samo on, nego i klerici političke religije koji su nacionalizirali kršćanstvo, odlučili krenuti drugačijim putem – u miru se pretvaraju u apostole. Da ne bi bilo zabune, njihov apostolat je apostolat sjećanja na rat kao izvora novonastale svetosti”, kaže Vučetić.

Vučetić zaključuje kako je riječ o teološkoj perverziji koja počiva na ljudskim žrtvama, neistini, ogorčenosti i oduzimanju budućnosti.

“Jasno, sve navedeno postaje sveto zahvaljujući teološkoj perverziji”, zaključio je Marko Vučetić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...