održao je u Studentskom domu Stjepan Radić u Zagrebu predavanje o vjeri

Zločinac Kordić “spoznao” Boga; Vučetić: “Nije se pokajao za zločine, riječ je teološkoj perverziji”!

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Osuđeni ratni zločinac Dario Kordić održao je prije dva dana u Studentskom domu Stjepan Radić u Zagrebu predavanje o vjeri.
Predavanje je organizirao don Damir Stojić, a zločinac Kordić je govorio o “svjedočanstvu vjere” na temu “Bog iza rešetaka”. Obraćanje Kordića započelo je pjesmom nakon čega je pričao kako je spoznao Boga dok je 17 godina bio zatvoren.

Sveučilišni profesor, teolog i saborski zastupnik iz Marko Vučetić kazao je za Vijesti.ba kako je tribina na kojoj je govorio Dario Kordić protuteološka.

“Tribina na kojoj je Dario Kordić “svjedočio vjeru” je, uz sve o čemu se već pisalo i govorilo, ujedno i protuteološka. Naime, u kršćanstvu se Bog poima kao zajedništvo triju osoba. Zajedništvo počiva na jednakosti i različitosti. Drugi je jednak tebi, ali je od tebe različit i tu različitost nikad nećeš poništiti. Ovo je, uostalom, i opis mira. Kordić je osuđen zbog rata, njegov bog je bog tzv. ogorčenog monoteizma koji zloupotrebljava religiju i pretvara je u instrument ratovanja”, kaže Vučetić.

Kako ironija uvijek progovori, dodaje Vučetić, progovorila je i u ovom slučaju, putem naslova same tribine – Bog iza rešetaka.

“Da, upravo je iza rešetaka, i to izgleda doživotno, Kordić smjestio Boga mira, jednakosti i različitosti. Dakle, ipak je ovo, zahvaljujući ironiji, bilo svjedočanstvo”, smatra profesor na Odjelu za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zadru.

Vučetić ističe kako je Kordić, sva je prilika, Boga u vlastiti život unio zahvaljujući susretu usnica biskupa Košića i vlastite ruke, a ne iz pokajanja probuđene savjesti.

“S teološkog gledišta, Kordić treba obući pokorničke haljine i otići u samoću. On je, ali ne samo on, nego i klerici političke religije koji su nacionalizirali kršćanstvo, odlučili krenuti drugačijim putem – u miru se pretvaraju u apostole. Da ne bi bilo zabune, njihov apostolat je apostolat sjećanja na rat kao izvora novonastale svetosti”, kaže Vučetić.

Vučetić zaključuje kako je riječ o teološkoj perverziji koja počiva na ljudskim žrtvama, neistini, ogorčenosti i oduzimanju budućnosti.

“Jasno, sve navedeno postaje sveto zahvaljujući teološkoj perverziji”, zaključio je Marko Vučetić.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar