Cestitka_Uskrs

Američki meteorolozi najavili veliku proljetnu oluju na Balkanu; Stižu kiše, olujni vjetrovi i poplave!

U nedjelju slijedi razvoj sredozemne ciklone uz istovremeno jačanje anticiklonalnog bloka iznad Velike Britanije. Takva sinoptička situacija posljedično će uzrokovati novi prodor hladnog zraka sa sjevera kontinenta. Sličnih sinoptičkih situacija jako je nedostajalo tijekom cijele prošle zime i u prvom dijelu proljeća kada nismo imali niti jednu škuru buru, piše Istramet. Čini se da se vremenski obrazac promijenio, te da će se tipična zimska situacija razviti tri mjeseca prekasno. Promjena će biti tako izražena da se na nju u posebnoj objavi osvrnuo i američki Accuweather.

Američki meteorolozi pišu o velikoj proljetnoj oluji koja će u nedjelju i ponedjeljak zahvatiti dijelove Italije i Balkana. Obilni pljuskovi uz mogućnost lokalnih poplava bit će najveća prijetnja, a štetu može pričiniti i olujni vjetar. Najveća mogućnost pojave poplava postojat će na istočnoj obali Italije i na zapadnim obroncima Dinarida, izjavio je meteorolog Tyler Roys. Također, postoji mogućnost aktiviranja klizišta na tom području. Prema njegovim riječima ovakav tip ciklone češći je u zimskom dijelu godine i tijekom ranog proljeća, te je vrlo neuobičajen za svibanj.

I na prognostičkom modelu ICON možemo uočiti zaista ekstremne količine oborina koje se predviđaju u dijelovima Balkana. U samo jednom 24-satnom terminu lokalno bi moglo pasti 150 mm kiše, a ponegdje čak i više! Nakon zahladnjenja u višem gorju valja očekivati i snijeg, dok će se temperature zraka sniziti za više od 10 °C ispod uobičajenih vrijednosti za doba godine! Što se tiče dugoročnih tendencija vremena, čini se kako će nas promjenjivo vrijeme pratiti “do daljnjega”, odnosno barem još 10-ak dana, piše Istramet.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...