Ana Lovrin o kršenju izborne šutnje i kaznama do 500 tisuća kuna

Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Ana Lovrin u Novom danu je pojasnila pravila izborne šutnje i pozvala građane da izađu na izbore u nedjelju, prenosi N1.

Lovrin kaže da javnost DIP vidi samo nakon raspisivanja izbora, ali da postoje i brojni manji izbori za koje se sustavno pripremaju.

Poručila je da su izbori na nacionalnoj razini slični mobilizaciji. Ako se zbroji broj biračkih mjesta i činjenica da u svakom mora biti najmanje deset članova,  dođe se do vojske od 70 tisuća ljudi, objasnila je Lovrin dodavši da je “to velika mašinerija koja se uglavnom ne vidi”.

Pojasnila je da na sutrašnjim izborima građani biraju liste na jednom velikom papiru, ali da toj listi koju su zaokružili mogu dati i jedan preferencijalni glas kandidatu. Ako se zaokruži više kandidata, a jedna lista, onda će glas za listu biti važeći, ali neće biti preferencija.

Ovo su izbori s preferenciskim glasanjem. birač treba zaokružiti listu i ako želi nekome s te liste dati preferenijski glast – može, a ne mora. Ako slučajno da više preferencijskih glasova, glas će biti važeći za listu, ali bez preferencija.

Prvi rezultati bit će objavljeni nakon 23 sata u nedjelju kada se u Italiji zatvaraju posljednaj biračka mjesta na europskim izborima.

Lovrin je objasnila o izbornu šutnju.

“Izbornim sudionicima je zabranjena promidžba, pozivanje na glasovanje, slanje sms poruka, pozivanje na glasovanje za njih. Na medijima je da ne smiju objavljivati fotografije gdje kandidati hodaju, da ne uzimaju njihove izjave. Nakladnici moraju ukloniti od prije njihove slike za vrijeme izborne šutnje”, rekla je potpredsjednica DIP-a.

Pojasnila je i da kandidati mogu sudjelovati u današnjem Hodu za život, ali da “to ne smiju javno prezentirati”. Mediji ih mogu snimiti, ali ne smiju ništa objaviti do nedjelje u 19 sati.

Rekla je da u Hrvatskoj postoji izborni zakon za svaku vrstu izbora i da različito tretiraju izbornu šutnju. Negdje nema zakonskih pretpostavki za kažnjavanje kršenja šutnje, a u nekima, poput ovih europskih, su kazne visoke.

“…Ako bude utvrđena vaša odgovornost ćete platiti prekršajnu kaznu, ako ste pravna osoba, od 100 do 500 tisuća kuna, ako ste kandidat od 10 do 30 tisuća kuna… Ovaj zakon poznaje i kršenje izborne šutnje od osoba koje nisu kandidati, ne smiju pozivatida se glasuje za nekoga, ne smiju reklamirati nekoga itd”, rekla je Lovrin.

Komentirala je i jumbo plakate koji su oblijepljeni po cijeloj Hrvatskoj.

“Ako imate jumbo plakat, zamislite situaciju u kojoj svi naglo skidaju plakate, a s druge strane imate displaye koji rade isto kao papir na jumbo plakatu. Naravno da display možete ugasiti na dan izborne šutnje, plakat malo teže. U današnje vrijeme ima toliko komunikacijskih kanala, ali to je širi problem od izbornog problema, to je općedruštveni problem kontrole komunikacijskih tijekova…”. rekla je Lovrin.

Dodala je da bi zakonodavac trebao razmisliti o raciju instituta izborne šutnje.

“Ako se utvrdi sumnja u ozbiljno kršenje, mi obavijestimo DORH”, pojasnila je potpredsjednica DIP-a.

Iskoristila je priliju da građane uvjeri kako ne bi trebali imati sumnji u zakonitost i transparentnost izbora.

“Promatrače imamo po svim zakonima, dobro je riješeno, široko riješeno. Mogu promatrati svi izborni sudionici. Građani ne trebaju sumnjati u zakonitost izbornog procesa… Srce izbora je birački odbor, tamo je dvoje nestranačkih i po četiri stranačka predstavnika vladajućih i oporbe… Sve je provjerljivo, tko sumnja može sve provjeriti u papirnatom zapisniku. Kada se objave potpuni rezultati, svatko će moći vidjeti što se dogodilo na njegovom biračkom mjestu”, rekla je.

Iskoristila je priliku i pozvala građane da izađu na izbore i iskoriste svoje biračko pravo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...