Anegdota o Kreši i pidžami. Bilo mu je hladno, obukao ju je ispod trenirke, a onda ga Žeravica pozvao u igru…

Ne može jedan tekst, višesatna priča ili jedan film dočarati Ćosićev značaj za ovdašnju košarku i društvo.

Osim veličanstvenih sportskih uspjeha, poznat je i po nekoliko anegdota. Tu je ona o pidžami.

– Ćosić je bio često glavni akter zabavnih anegdota, naročito iz njegove “pred-mormonske ere” kada je bio pravi nestaško. Selektor Ranko Žeravica pozvao ga je u reprezentaciju s 18 godina, bilo je to na jednom turniru u Urugvaju pred Svjetsko prvenstvo 1967. Pošto je i u hotelu i u dvorani bilo jako hladno, “cimeri” Rato Tvrdić i Krešo Ćosić smislili su da preko dresa navuku i pidžame kako bi im bilo toplije i da ujedno budu spremni kad dođe vrijeme za polazak. Krešo je, međutim, na popodnevni odmor ipak otišao bez dresa a kada je došlo vrijeme polaska shvatio je da nema dres i počeo je tražiti, ali ga se požurivalo:

– Ma daj, navuci brzo trenirku, ionako nećeš igrati…

Krešo ga je poslušao i sve je bilo u redu do pred sam kraj meča. Krešo je mirno sjedio na klupi u trenerici ispod koje je bila pidžama, ali je Žeravica je odlučio u posljednjim minutama ubaciti ga u igru jer je razlika bila velika. Poslao ga je na zagrijavanje, a uplašeni Krešo pobjegao je negdje iza koša, van vidokruga selektora.

Žeravica je istezao vrat ne bi li vidjeo gdje je mladi centar, a kada ga pogledom nije pronašao poslao je nekoga da ga dovede. Umjesto Kreše došao je Rato Tvrdić i rekao:

– Šjor Ranko, onaj mulac ne može u igru, od straha se u***o.

– Znao sam da od njega nikad neće biti igrač, izustio je ljutiti Ranko.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...