Cestitka_Uskrs

DORH traži 10 mjeseci zatvora za Zadranina koji je išarao Tuđmana: “Malo mi je žao što sam to napravio…”

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv Filipa Drače, studenta Filozofskog fakulteta koji je na kip Franje Tuđmana nacrtao srp i čekić.

Traže deset mjeseci zatvora uz uvjetni rok od tri godine, javljaju Novosti.

Studenta se tereti da je počinio “kazneno djelo protiv imovine – oštećenje tuđe stvari, za što je predviđena kazna do dvije godine zatvora”.

DORH je prikupio 34 dokazna materijala na više od stotinu stranica sudskog spisa, uključujući mobitel, odjeću i obuću, iako je Drača odavno priznao krivnju.

– Optužnica koja je podignuta protiv mene ima stanovitih rupa; tereti me se za oštećenje tuđe stvari, ali pri tome se mora jasno odrediti kome pripada ta tuđa stvar i kolika je točno šteta. Koliko znam, postoje poteškoće: spomenik koji sam ukrasio službeno ne pripada nikome, odnosno vlasništvo nije određeno crno na bijelo. Osim toga, nisam počinio doslovno nikakvu štetu koja bi se dala novčano odrediti jer se novac ionako troši na održavanje spomenika, postojala za tim potreba ili ne. Ipak, sumnjam da ću proći posve nekažnjeno, to bi postavilo presedane koje tuđmanofili ne bi željeli – kaže Drača.

Brani se činjenicom da nije, kako tvrdi DORH, kazao da bi bio oprezniji da je znao da je crtanje grafita kazneno djelo, nego da ne bi niti crtao da je znao da ga je moguće kazneno goniti.

– Malo mi je žao što sam to napravio, ali samo zbog toga što sam se našao u problemima. Vjerojatno ne bih šarao da sam imao posljedice na umu. Ali nije mi žao ako sam uvrijedio nekoga kome je stalo do predsjednika i njegovog glupog kipa, to me ne zanima. Nisam načisto o tome što da mislim ili osjećam glede toga; djelomično sam se veselio zatvoru jer to zvuči kao zanimljivo iskustvo, ali očito je da i nerobijanje ima svojih prednosti. Baš sam se naložio kako ću u zatvoru čitati Dostojevskog, Berđajeva i Bibliju i kako će to biti odlična priča, ali možda ipak neće – kaže ironično Drača.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...