Fain: “Iznajmljivači gostima trebaju nuditi dodatne usluge koje ne naplaćuju”

Crno tržište agencijskih i drugih usluga za turiste u Hrvatskoj raste unatoč naporima da se iskorijeni, a svakim se transferom, izletom ili drugom uslugom pruženom na crno smanjuje promet turističkim agencijama i država od toga ne dobije ništa, upozorava predsjednik udruge UHPA Tomislav Fain.

“Čini se da nikada nećemo uspjeti u potpunosti iskorijeniti crno tržište agencijskih usluga”, kaže Fain za Hinu.

“Zalažem se da svi rade u skladu sa zakonom i da svatko radi svoj posao, no iako su na tu temu odrađeni brojni sastanci s različitim skupinama, crno tržište na žalost raste”, ističe.

Iz agencijskih krugova se čuje kako je posljednjih godina sve primjetnije da pojedini taksisti, privatni iznajmljivači smještaja i plovila, turistički vodiči ili pojedinci kombijima ili drugim vozilima organiziraju transfere, razglede, izlete i druge jednodnevne, pa i višednevne turističke obilaske za goste iz hotela i druge koji dolaze individualno preko platformi poput Booking.coma, Airbnba i sličnih.

No pitanje je jesu li registrirani za takve usluge.

Dio iznajmljivača naplaćuje razne usluge

“S digitalizacijom se smanjuje broj ljudi koji na ulici nude razne usluge jer je danas dovoljno otvoriti profil na pojedinim portalima ili mrežama i možete obavljati rezervacije usluga online. Nažalost, dio privatnih iznajmljivača nudi razne usluge svojim gostima. Da me se krivo ne shvati, podržavam privatne iznajmljivače koji svojim gostima nude dodatne usluge koje ne naplaćuju nego time žele biti dobri domaćini i pridobiti goste da im dođu i dogodine”, ističe Fain.

Među tim uslugama su odlazak po gosta u zračnu luku, ugošćivanje večerom i davanje bicikla na korištenje. To su, kaže Fain, pravi domaćini zbog kojih se gosti vraćaju u Hrvatsku.

Međutim, za privatne iznajmljivače koji sve te usluge naplaćuju kaže da se bave nelegalnim poslom tj. rade na crno.

“Sve što sam rekao za privatne iznajmljivače odnosi se i na sve ostale koji obavljaju bilo kakvu djelatnost na crno. Apsolutno nemam ništa protiv konkurencije, štoviše, predlažem svakome da otvori tvrtku, što je danas i jednostavnije nego prije, i radi legalno. Tržište je otvoreno, ali neka svi rade pod jednakim uvjetima”, kaže Fain.

Agencije ljutite na državu

Podsjeća da svi vlasnici agencija, da bi mogli obavljati tu djelatnost, moraju ispuniti brojne uvjete, svi imaju zaposlene, unajmljene prostore, kredite, plaćaju poreze i razna druga davanja.

Stoga ga ne čudi da su agencije ogorčene, pa i ljutite i na udrugu i na državu jer ih nije zaštitila, a i on se, kao i predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK-u Boris Žgomba, nada da će se ponovnim uspostavljanjem Državnog inspektorata pojačati i aktivnosti turističke inspekcije i u tom području.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...