Hladni val zraka s Arktika donosi snijeg, obilne kiše, jaki vjetrovi i poplave

Nakon kratkotrajnog razdoblja toplijeg vremena krajem ovog tjedna, već s nedjelje na ponedjeljak stiže nam novi poremećaj s ciklonom i obilnim kišama, visokim vodostajima rijeka, zahlađenjem, jakim vjetrovima, a u višim krajevima susnježicom i snijegom, upozoravaju dežurni sinoptičari DHMZ-a.

O dolasku mase hladnog zraka koji se odvojio od polarnog i krenuo prema jugoistočnoj Europi, uključujući i Balkan te Mediteran, javio je i centar Severe Weather Europe na svojoj mrežnoj stranici.

Visoki vodostaji i moguće poplave

Danas je hladan val koji je u Hrvatsku stigao s masama polarnog zraka prestao, a sutra će najviše temperature već dosezati 23 ili 24 stupnja Celzijeva, kaže nam dežurni prognostičar DHMZ-a.

No potom nam u nedjelju stiže jače naoblačenje, poremećaj s ciklonom i frontalnim sustavom koji će donijeti kišu kako u unutrašnjosti tako i na Jadranu. Na Jadranu i u krajevima uz Jadran, u gorju, modeli za ponedjeljak predviđaju 100-tinjak litara kiše, a zajedno s utorkom oko 150 litara. To pak znači da će biti problema s vodostajima. Una, Korana i Kupa će nabujati, tako da će sliv Save negdje krajem srijede na četvrtak, kada se sva oborina u njega prenese vodotocima iz BiH i Hrvatske, imati problema s vodostajima istočnije od Slavonskog Broda. Moguće su bujične poplave, prvenstveno u BiH, ali i kod nas na karlovačkom području te na Plitvicama.

Stiže i snijeg, osobito u gorju

Snijega i susnježice, uz pad temperature zraka, moglo bi biti u noći s ponedjeljka na utorak u predjelima iznad 600 metara visine.

U najvišem gorju može ga ponegdje pasti i 15-ak centimetara, no u ostalim krajevima on se neće zadržati jer će padati zajedno s kišom. Možda bi ga nekoliko centimetara moglo napadati na Plitvicama i u području Delnica.

Kiša će se nastaviti i u srijedu i u četvrtak, međutim u značajno manjim količinama. Ipak, budući da će tlo biti natopljeno, i one bi mogle uzrokovati probleme jer će sva voda odlaziti u vodotoke. Zbog toga će se visoki vodostaji nastaviti i u drugoj polovici tjedna.

10 stupnjeva hladnije od prosjeka s jakim vjetrom

Temperature zraka bit će ponovno značajno niže. U ponedjeljak, utorak i srijedu najviše dnevne u unutrašnjosti će se kretati od oko 10 do 12 stupnjeva Celzijevih, što znači da će biti 10-ak stupnjeva niže od uobičajenog prosjeka za ovo doba godine, koji je oko 20.

Uz kišu ćemo imati i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, posebno u nedjelju i ponedjeljak. Zbog toga će vrijeme biti dosta hladno, a posebno njegov doživljaj. No već od srijede i četvrtka temperature će ponovno početi rasti, a vrijeme će se smirivati.

Dakle, glavna karakteristika tjedna pred nama bit će obilne kiše i prijetnja visokim vodostajima, poručio je dežurni prognostičar.

To se očekuje od globalnog zatopljenja

Klimatolozi tumače da ovakvi prodori nisu neuobičajeni za ovo doba godine te da se u prosjeku javljaju svake tri godine. Oni također nisu u kontradikciji s globalnim zatopljenjem. Naprotiv, kako smo već više puta tumačili na Indexu, s klimatskim promjenama možemo očekivati više vlage u zraku i više ekstrema.

Pojednostavnjeno govoreći, zatopljenje uzrokuje smanjenje u razlici temperatura između polova (osobito sjevernog) i suptropskih krajeva, što rezultira slabljenjem visinskih struja koje stvaraju svojevrsnu barijeru za prodore masa zraka sa sjevera na jug i obratno na srednjim geografskim širinama. Posljedica je da visinske struje jače krivudaju te omogućuju dublje prodore hladnog zraka iz polarnih područja na jug te vrućeg iz suptropskih krajeva na sjever, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...