Hrvatska prva uvodi 3D signalizaciju za krivi smjer na autocestama

Hrvatske autoceste počinju s provedbom pilot-projekta postavljanja horizontalne signalizacije s 3D efektom na 10 čvorišta i pet odmorišta koja će upozoravati vozače da su krenuli u krivom smjeru. U HAC-u kažu da godišnje imaju 200-tinjak dojava o vožnji u suprotnom smjeru na svojim autocestama, no ne budu sve dojave potvrđene.

Od 2007. na HAC-ovim autocestama dogodilo se 38 nesreća zbog vožnje u krivom smjeru, a u njima je smrtno stradalo 11 osoba, dok ih je 25 teško, a 22 lakše ozlijeđeno.

Horizontalna 3D prometna signalizacija sastoji se od dva dijela. Prvi dio čini više manjih oznaka, u pravilu tri, koje se izvode u 3D prikazu stvarajući optičku varku nailaska na “šiljke”, a drugi, veći dio, izvodi se u 3D prikazu stvarajući optičku varku umjetne izbočine, odnosno “uzdignute plohe”. Horizontalna oznaka “umjetna izbočina” izvodi se u cijeloj širini prometnog traka do rubnih crta, dok se manje oznake, “šiljci”, izvode ispred.

Osim na odmorištu odmorištu (desno) na A1 – Zagreb – Split – Ploče, biti će postavljena na odmorištu Plitvice (lijevo i desno), na čvorovima Sveta Nedjelja, Buzin, Rugvica, Popovača i Županja te na A3 Zagreb – Lipovac. Na A4 Zagreb – Goričan tu će signalizaciju imati čvorišta Popovec i Kraljevečki Novaki te odmorište Ljubešćica (desno), a na A5 Beli Manastir – Osijek – Svilaj čvorovi Đakovo te odmorište Ivandvor (lijevo).

Pokaže li se pilot-projekt uspješnim, 3D signalizacija postavit će se na svim čvorovima i odmorištima, prenosi Večernji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...