karte ecmwf-a

Hrvatskoj se ne piše dobro; Detaljna prognoza od lipnja do listopada

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Za prošlu godinu svjetske klimatološke organizacije utvrdile su da je bila četvrta najtoplija otkako čovjek na planetu Zemlja sistematski mjeri meteorološke prilike. To što nije bila riječ o najvrućoj godini ikada zabilježenoj, nije neka utjeha zato što se uklopila u trendove sve ozbiljnijih klimatskih promjena. Odnosno, posljednjih pet godina ujedno su i pet najtoplijih ikada izmjerenih. Ove godine prvi kvartal diljem svijeta bio je treći najtopliji u 140 godina mjerenja.

Toplije su bile samo godine 2016. i 2017., a ožujak koji je u Australiji bio rekordno vruć, paklen, koji je u Vijetnamu zabilježen temperaturni rekord svih vremena, u Europi je bio šesti najtopliji u 140 godina meteorološkog praćenja vremena. Na svjetskoj razini bio je to drugi najtopliji ikada. Polako se stvara slika onoga što Europu, tako i Hrvatsku, očekuje ovoga ljeta, prenosi Express.

Za jugoistočnu Europu IBM-ov “The Weather Company” predvidio je prije nekoliko tjedana da će svibanj biti nešto hladniji i kišovitiji od prosjeka, ali da će lipanj već biti znatno topliji od prosjeka, iako još uvijek kišovitiji nego što je uobičajeno. IBM-ov model za srpanj pak najavljuje i toplije i suše od prosjeka, odnosno ljeto kakvo pamtimo posljednjih godina.

U Europi će, prema tim prognozama, najgori biti srpanj, i to središnji dio Španjolske te potez od Crnog mora preko Rumunjske, Mađarske, Češke, Slovačke, Austrije i dijela Poljske.

ECMWF predstavio je prije nekog vremena karte s prognozama temperaturnih i oborinskih odstupanja za Europu od mjeseca do mjeseca.

Lipanj

U cijeloj Hrvatskoj uz Mediteran ovaj mjesec prema ECMWF-ovim modelima, bit će u skladu s prosjecima. Toplije će biti, i to do pola stupnja, što se samo čini zanemarivim, od Karlovca prema sjeveru i preko Slavonije prema krajnjem istoku naše zemlje. Kiše će biti nešto više od uobičajenog na istoku Slavonije i bitno više u Dalmaciji, posebno prema jugu. U BiH bi lipanj trebao biti izrazito kišovitiji od višedesetljetnih prosjeka.

Srpanj

Od Jadranskog mora sve do središnje Hrvatske prosječna temperatura ovog mjeseca bit će do 1°C viša od prosjeka, prognozira ECMWF, što će se itekako osjetiti. Sve dalje prema sjeveru i istoku zemlje vrućine će biti sve gore i gore, sve do sjevera Mađarske i Slovačke kojima prognostičke karte predviđaju čak 3°C iznadprosječno topliji srpanj, što već spada u kategoriju da će “gorjeti nebo i zemlja”. Oborina će biti nešto manje od prosjeka, ali ne toliko izraženo.

Kolovoz

Po cijelom Balkanu za ovaj mjesec predviđaju da će biti najmanje 1°C topliji od prosjeka, s tim što će od Zagreba prema Slavoniji biti još i gore, a najgore u Vojvodini, dijelovima Rumunjske i Makedonije. Za sve te krajeve dugoročne meteorološke prognoze ističu i povećanu opasnost od požara, jer će koovoz biti i iznadprosječno suh; posebno Istra, najveći dio Dalmacije i izrazito Slavonija, a u susjedstvu BiH.

Rujan

Ljeto s rujnom neće prestati. Temperaturni ekstremi će se nastaviti, možda čak i viši nego za kolovoz, a suša će kroz mjesec biti sve gora, posebno u potezu uz cijeli sjeverni Jadran; od Istre do Abanije.

Listopad

Više temperature od prosjeka nastavit će se i kroz jesen. No, tu se na kartama, što se oborina tiče, može primijetiti nešto vrlo neobično; da bi po unutrašnjosti Istre, Like, Hercegovine i Dalmacije suša mogla biti vrlo izražena, dok se za područja iznad Jadrana predviđa izrazito kišovito. A to je već slika povremenih žestokih proloma oblaka i oluja kakvu pamtimo upravo proteklih godina, doduše više tijekom kolovoza.

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi:


 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar