Očevi do 35. godine

I muškarci imaju biološki sat, evo do kada bi trebali imati djecu

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Istraživanje je pokazalo kako i muškarci imaju biološki sat te da bi do 35. godine trebali planirati potomstvo.

Naime, i muškarci imaju svoj “biološki sat” pa se, kao i kod žena, u četrdesetima, mogu javiti češće poteškoće s plodnošću.

Studija koja je provedena na Sveučilištu Rutgers obuhvatila je analizu 40 godina istraživanja, a zaključilo se da muškarci kao i žene, imaju biološki sat koji otkucava. Skupina istraživača utvrdila je da su muškarci stariji od 45 godina manje plodni, a žene imaju veći rizik od preklampsije, trudničkog dijabetesa i preuranjenog poroda. Bebe starijih očeva imaju veću vjerojatnost da će se roditi prije termina, imaju veći rizik od srčanih bolesti i manjom porođajnom težinom, autizmom i sl.

Nepoznato je što uzrokuje ove posljedice, ali znanstvenici vjeruju da prirodna niža razina testosterona može biti uzrok. Savjetuju stoga da muškarci, ako su u prilici, spreme u banku sperme zalihe za buduću uporabu kako bi se smanjio rizik od zdravstvenih potreškoća za bebu i majku.

“Iako je općeprihvaćeno da fiziološke promjene koje se javljaju u žena nakon 35. godine mogu utjecati na začeće, trudnoću i zdravlje djeteta, većina muškaraca ne shvaća da njihova starija dob ima sličan učinak”, rekla je autorica studije Gloria Bachmann i direktorica Instituta za zdravlje žena u medicinskoj školi Rutgers Robert Wood Johnson.

 

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi:


 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar