Imate li stariji iPhone od sedmice možete zaboraviti na novi iOS

Prvoga tjedna lipnja Apple će održati svoj tradicionalni WWDC, developersku konferenciju na kojoj obično predstavljaju novitete u iOS-u, i to onom koji u javnu distribuciju bude pušten nakon 3-4 mjeseca, zajedno s dolaskom novih iPhonea. I ove bi godine trebalo biti tako, pa bismo kroz nekoliko tjedana trebali doznati više o iOS-u 13 koji će u distribuciju ove jeseni, istodobno s iPhoneom 11 (ili XI).

Prve informacije o novom iOS-u govore kako će njegova glavna dizajnerska promjena biti uvođenje dark modea na sistemskoj razini. Od ostalih manjih noviteta Apple će se navodno fokusirati na dotjerivanje vlastitih aplikacija Health, Books, Notes, Maps, Mail i Reminders, a trebao bi dobiti i vlastitu tipkovnicu “swipe” tipa – pa bi novim iOS-om ova kompanija mogla izravno “napasti” mnoge vanjske aplikacije sličnih namjena.

No, neće svi vlasnici iPhonea moći uživati u ovim promjenama. Kako se ovih dana doznaje, Apple bi najesen mogao softverski “umiroviti” sve tipove iPhonea starije od modela 6S i SE.

Tim bi potezom prvi puta istodobno “zastarjele” čak dvije generacije, iPhone 6 (i dakako 6 Plus) izdan u jesen 2014. godine i njegov nasljednik 6S (i 6S Plus) lansiran 2015. godine. Prekid ažuriranja iOS-a za model SE, pak, značio bi da će na ovaj način “zastarjeti” i jedan model iz 2016. godine.

Prema ovome, iPhone 7 bit će, kako se i ranije mislilo, najstariji podržani model, u iOS-u 13, koji bi aktivne nadogradnje trebao dobivati, ako će Apple slijediti svoj dosadašnji ritam, najmanje do jeseni 2020. godine.

Što se tiče iPada, govori se kako bi iOS 13 trebao podržavati sve modele novije od do sada podržanih iPada mini 2 i iPada Air – pa bi iPad mini 3, iPad Air 2, kao i svi iPadi Pro trebali moći prihvatiti nadogradnju ove jeseni, javlja Bug.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...