Imate planove za vikend na otvorenom? To nije sasvim nemoguće, no kišobran vam mora biti pri ruci

Nikako uhvatiti onu pravu, malo trajniju stabilizaciju, što za kopnene krajeve u ovo doba godine i nije tako čudno, ali za Jadran pomalo i jest. Tako, evo vidimo, vikend donosi više sunca i višu temperaturu, ali i povremene pljuskove.

Zašto je tome tako? Zbog sniženog tlaka zraka i ovih nekoliko ciklona koje se nalaze u našoj okolici. Danas će nam se ova iz Sredozemlja ponovno malo približiti i destabilizirati našu atmosferu.

Tako će već prijepodne krenuti naoblačenje s juga koje će prvo zahvatiti Jadran. Bit će i sunčanih razdoblja, no više na kopnu nego na moru. Temperatura ugodna, rano ujutro uglavnom između 10 i 15, no ponovno će biti vjetrovito, osobito na moru gdje će puhati jako i olujno jugo pa bi moglo biti prekida u pomorskom prometu!

Poslijepodne će u središnjoj Hrvatskoj biti toplo, oko 20 stupnjeva, ali sve oblačnije, tako da su lokalno mogući kraći, prolazni pljuskovi i grmljavina, osobito na južnom dijelu. Vjetar će biti slab do umjeren – jugoistočni.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu još toplije, između 21 i 24 stupnja, no i ovdje će se naoblačiti pa su lokalno mogući pljuskovi. Veća vjerojatnost za njih je u večernjim satima, osobito duž Posavine. Vjetar slab do umjeren.

Malo utjehe za one kojima je dosadila kiša

U Dalmaciji će i poslijepodne puhati jako i olujno jugo. Sredinom dana moguće je malo prolazne kiše ili poneki pljusak, a onda će se kasnije poslijepodne razvedravati i ponovno će biti sunčano. Temperatura oko 20 stupnjeva.

Na sjevernom Jadranu promjenjivo, a u gorju pretežno oblačno. Lokalno uz kišu i pljuskove koji su vjerojatniji u Gorskom kotaru, unutrašnjosti Istre te na Kvarneru, iako ih može biti i drugdje. Puhat će umjereno i jako jugo te jugoistočni vjetar. Temperatura će na obali biti oko 19, a u gorju od 14 do 17.

Što se tiče daljnjih izgleda vremena, ostaje nestabilno, pa će na kopnu gotovo svaki dan pasti bar malo kiše. Najveća vjerojatnost za nju je u ponedjeljak, utorak i srijedu. Puhat će umjeren jugozapadni vjetar i ostaje toplo. Jutarnja temperatura oko 10, a dnevna oko 20.

Na moru slično, s time da je ovdje u nedjelju i ponedjeljak malo veća mogućnost za pljuskove, osobito to vrijedi za sjeverni dio Jadrana. Dominirat će jugo koje će ipak biti slabije nego ono sutra. Temperatura ujutro oko 15, danju oko 20.

Iako dugotrajnije stabilizacije nema na vidiku, za kraj evo malo utjehe za sve one kojima je dosadila kiša. Naime, ona koju očekujemo u idućih 7 dana, bit će sasvim drugačijeg karaktera i praćena drugačijim vremenom. Riječ je uglavnom o povremenim i prolaznim pljuskovima pri čemu će ostati toplo, a između tih pljuskova, bit će i sunca…

Uživajte u njemu, kaže prognostičar RTL Televizije Nikola Vikić Topić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...