Luftomat; Izum koji će nam ovoga ljeta olakšati život sa flamingosima i unicornima

Ležeći na plaži sa svojom obitelji, Nikola Klišanin promatrao je roditelje kako se sat vremena muče s napuhavanjem velikog gumenog čamca. Ne bi li bilo super kad bi postojao neki stroj koji bi to mogao napraviti za samo pet minuta, našalio se tad sa suprugom i ne sluteći da će četiri godine poslije izumiti upravo takav stroj, piše Večernji list.

Luftomat je, naime, naprava koja u samo dvije minute, a ne pet, kako se nekoć šalio, može napuhati zrakom, ali i isprazniti luftić ili čamac. Pokreće ga veliko turbopuhalo koje se inače koristi u autopraonicama i bazenima, a njegovo korištenje, objašnjava Klišanin, krajnje je jednostavno.

– U utor se stavi kovanica kojom se plaćaju minute korištenja, odgovarajući nastavak umetne se u luftić i zatim stisne tipka “napuhivanje” ili “ispuhivanje”. Automat sve ostalo radi sam – kazao nam je Klišanin pritom demonstrirajući na svom luftiću. Pizza-luftić spremna je bila za samo minutu i pol, dok je njeno pražnjenje trajalo nešto dulje, oko dvije minute.

– Sada i mi možemo nositi luftić na plažu, prije ga gotovo nikad nismo htjeli nositi jer bi nam trebalo sto godina da ga napušemo i ispraznimo – komentirala je njegova kći Nika.

Luftomat je osmislio s idejom da ga koriste kupači na plažama, a minuta zraka koštala bi ovisno o vlasniku aparata.

– Sada i mi možemo nositi luftić na plažu, prije ga gotovo nikad nismo htjeli nositi jer bi nam trebalo sto godina da ga napušemo i ispraznimo – komentirala je njegova kći Nika. Luftomat je osmislio s idejom da ga koriste kupači na plažama, a minuta zraka koštala bi ovisno o vlasniku aparata.

S luftomatom osvojio zlato

– Može biti dvije kune, pet ili deset, a ako to žele, može biti i potpuno besplatno – objašnjava Klišanin, koji je trenutačno u pregovorima da luftomat proda vlasnicima plaža, hotela i kampova, a interes je, kaže, i više nego zadovoljavajuć.

– Nekoć sam se znao šaliti i govoriti da ću jednog dana prodavati zrak, a sad to i radim – smije se izumitelj luftomata, koji je trenutačno u završnoj fazi patentiranja. Sama izrada trajala je jedan dan, no Klišanin je prije toga proveo četiri godine smišljajući dizajn i testirajući razne komponente da bi postigao kombinaciju koja djeluje.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...