Maturanti oprez! Stižu stroža pravila za polaganje državne mature

Za maturante je počeo zadnji tjedan srednjoškolskog obrazovanja. Ali nakon zabave i proslave posljednjeg dana nastave pred njima je polaganje državne mature.

Do sada su se maturanti pokazali poprilično snalažljivi u prepisivanju na ovom ispitu zrelosti, međutim od ove godine ih čekaju puno strože kontrole.

Što će se sve kažnjavati?

Svako ometanje pisanja mature, osvrtanje kolegi u klupi iza, ili razgovaranje tijekom ispita, ali i upisivanje neprimjernih sadržaja u test – prvi put kaznit će se samo opomenom. Ako nekome padne na pamet ponoviti to ponašanje, za njega se prekida pisanje ispita, a on se, naravno, poništava.

Strože su kazne i za teže prekršaje. Maturanti koji prepisuju ili imaju mobitel kraj sebe, kao i oni koji predaju test drugog pristupnika ili pak neovlašteno dođu do ispitnih materijala – za njih nema opomene. Neće im se poništiti samo ispit na kojem su pokušali varati, već svi položeni ispiti, a ovo ljeto matura je za njih gotova.

Državna matura počinje 3. lipnja, a traje sve do 28. lipnja. Najvažniji su datumi svakako 17. i 18. lipnja, kada pišu test i esej iz hrvatskog jezika, te 26. lipnja, kada će pristupiti ispitu matematike.

Stoga svi maturanti, ako do sada niste, počnite s učenjem  jer ove godine postrožila su se pravila kako bi se izbjegli scenariji kao proteklih godina – krađa ispita, prepisivanje s pomoću kamera na kemijskim olovkama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...