Ministar pravosuđa mijenja zakon zbog Daruvarca: ”Nepravomoćno osuđeni neće moći van Hrvatske”

Prijedlogom Zakona o kaznenom postupku koji je u završnoj fazi Ministarstvo pravosuđa ponudit će rješenje po kojem osuđeni neće moći do pravomoćnosti presude napustiti Hrvatsku, rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, komentirajući podatak da je Darko Kovačević Daruvarac koji je u siječnju nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora zbog premlaćivanja 18-godišnje djevojke otputovao u Njemačku.

Komentirajući slučaj Darka Kovačevića Daruvarca, koji je napustio Hrvatsku jer ne postoji zakonska prepreka koja bi ga u tome spriječila Bošnjaković je rekao da je Zakon o kaznenom postupku u proceduri te da se trenutno iznalazi rješenje kako se takve situacije više ne bi ponavljale.

“Ponudit ćemo određeno rješenje koje će ići u smjeru da se ne dogodi da prije pravomoćnosti presude netko može napustiti područje Republike Hrvatske”, rekao je ministar u srijedu u Ivanić Gradu, dodavši da je radna skupina u završnoj fazi te da će zakon uskoro ići na javno savjetovanje.

Čeka pravomoćnost presude na slobodi

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić kazala je, pak, da je Vlada donošenjem niz akata i provođenjem niza aktivnosti poslala poruku da će se pravni okvir promijeniti i da će se pristupiti boljoj zaštiti žrtve, ali i pravednijoj osudi nasilnika.

“Slali smo jasne poruke da ne postoji nikakvo opravdanje za bilo koji oblik nasilja. Otvoreni smo za sve prijedloge i kritike i vrlo smo bili samokritični. Imamo kao društvo problem i na tome trebamo raditi. Udruge i predstavnici građanskih inicijativa ušli su u naša radna tijela, a svaki resor je dao svoj doprinos”, kazala je Murganić, dodavši da su napori usmjereni prema prevenciji i osvještavanju, pogotovo među mladima, da se problemi ne rješavaju nasiljem.

Darko Kovačević koji je ljetos pretukao 18-godišnjakinju u zadarskom kafiću na slobodi čeka pravomoćnost presude od pet godina zatvora zbog premlaćivanja 18-godišnje Zadranke. Mediji su objavili da je u subotu otputovao u Njemačku i nagađali je li u bijegu, no on se u srijedu javio medijima rekavši da se vratio u Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...