Ministarstvo pravosuđa povećava transparentnost

Od lipnja ćemo napokon dobiti uvid u imovinske kartice sudaca i državnih odvjetnika

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Imovinske kartice sudaca i državnih odvjetnika (pravosudnih dužnosnika) od lipnja će napokon biti javno dostupne na internetskim stranicama Državnog sudbenog vijeća. Suci imovinske kartice predaju DSV-u u roku od 30 dana nakon prvog stupanja na dužnost, a u karticama su i podaci o imovini bračnog druga ili partnera te maloljetne djece, piše Večernji list.

Za dva tjedna, što je krajnji rok, DSV će imovinske kartice objaviti na svojim internetskim stranicama.

Vjerojatno će se kartice 1752 suca i državna odvjetnika u lipnju objaviti odjednom premda ima i sugestija da se one, tempom kako u digitalnom obliku stižu u DSV, i koji dan prije lipnja objave na mrežnim stranicama tog Vijeća.

Objava sudačkih imovinskih kartica definirana je Zakonom od Državnom sudbenom vijeću, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković još od 2017. godine traži da one budu objavljene zbog izuzetno loše percepcije pravosuđa zbog sumnje u korupciju koju građani iskazuju u svim relevantnim istraživanjima. Teza je Ministarstva pravosuđa da se objavom imovine sudaca pokazuje da se ništa ne skriva i da bi to trebalo pripomoći poboljšanju dojma o pravosuđu.

S druge strane, razumljivo je i nepovjerenje sudaca koji su u procesu dogovaranja javne dostupnosti imovinskih kartica smatrali da će tako postati mete kriminalcima kojima sude. Kako bi se zaštitila sigurnost sudaca koji obavljaju društveno odgovoran, nerijetko i opasan posao, u imovinskim karticama neće biti adrese sudaca kao ni imena njihove djece.

Međutim, sva imovina koju su suci stekli svojim radom ili nasljedstvom, svi prihodi koje eventualno ostvaruju mimo svog posla na sudovima u javnom dostupnim karticama će se jasno vidjeti.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar