Cestitka_Uskrs

Napad na liječnika hitne nije izoliran slučaj; Zadarskom pedijatru slomili čeljust u dvorištu bolnice, podsjeća nas Miran Cvitković

U jutarnjim satima u nedjelju, 5. svibnja napadnut je djelatnik Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije.

Na povratku s intervencije djelatnici Zavoda zaustavili su se u pekarni Stanovi gdje je nepoznata osoba počela verbalno napadati vozača tima. Liječnik je stao u obranu kolege, na što je napadač počeo s fizičkim napadom na liječnika. Zadao mu je više udaraca rukom u glavu, bacio ga na pod i više puta udario. Uz pomoć svih prisutnih, napadača su tek nakon nekoliko minuta uspjeli obuzdati. Odmah je obaviještena zadarska policija, no do dolaska djelatnika MUP-a napadač je napustio mjesto događaja, a policija je napravila zapisnik.

Za ovaj nesretan slučaj doznala je jučer hrvatska javnost, ali i krovne institucije.

Hrvatska udruga za medicinsko pravo obratila se priopćenjem u kojem poziva sve nadležne institucije da hitno poduzmu konkretne mjere kako se ovakvi slučajevi više nikada ne bi događali.

Povodom istog razgovarali smo s predsjednikom spomenute udruge Miranom Cvitkovićem, dr.med.

Uz napomenu kako najnoviji napad na ekipu hitne službe u Zadru nažalost nije izoliran slučaj, podsjetio nas je na brutalan događaj iz ljeta 2016. Na neonatologa dr. Ivicu Glavana nasrnuo je psihički bolesnik u trenutku dok je u noćnoj smjeni išao s Odjela pedijatrije prema Odjelu neonatologije. Udario ga je nekoliko puta šakom u lice, prilikom čega mu je slomio čeljust. Dr. Glavan je hitno te večeri operiran na Odjelu kirurgije.

Prema podacima koje je dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja zadarske bolnice u travnju 2018. dao medijima, u 2017. godini zabilježena su 22 verbalna te pet fizičkih napada na djelatnike bolnice, dok je u 2018. godini zabilježen jedan verbalni i jedan fizički napad.

Razgovor poslušajte u cijelosti:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...