Nova Michelinova priznanja hrvatskim restoranima; Do danas u Zadru tek dva priznanja

Zagreb je po prvi puta ugostio svečanost dodijele Michelinova priznanja hrvatskim restoranima.

S više od 100 godina iskustva u selekciji restorana, Michelinov vodič danas je međunarodna referenca za fine dining.

A u probrano društvo restorana s Michelinovim zvjezdicama ove godine uvršteni su restorani: Monte iz Rovinja, Pelegrini iz Šibenika i 360º iz Dubrovnika te lovranski Draga di Lovrana i zagrebački Noel, koji su po prvi puta zavrijedili ovo prestižno priznanje.

Zvijezde dobivaju restorani sa najboljom kuhinjom, bez obzira na vrstu kuhinje, a zvijezde samo ocjenjuju ono što je servirano ne uzimajući u obzir interijer, dekoracije, kvalitetu usluge i postavljanje stolova. Standardizacija ne postoji kao kriterij kvaliteta već samo kvaliteta na različitim nivoima. Ovim načinom ocjene kvalitete se izbjegava standardizacija i mogućnost da se restorani kopiraju ili budu slični jedan na drugi.

Michelin-ov inspektor ocjenjuje restorane tako što u tajnosti posjeti restoran i prati sve što se dešava, vodeći se po pet osnovnih kriterija: kvalitetu sastojaka, vještini pripreme hrane i kombinaciji začina, stupnju kreativnosti, postojanosti kvalitete hrane i pristupačnosti cijene.

U Michelinov vodič za 2019. godinu uvršteno je ukupno 63 restorana iz svih krajeva Hrvatske.

Iz Zadra, ovu prestižnu nagradu, točnije preporuku ove uvažene ekipe do danas su zaslužila tek dva restorana. To su Foša i Kaštel koji se nalazu u sklopu hotela Bastion.

Popis svih hrvatskih restorana uvrštenih u Michelinov vodič za 2019. možete pogledati OVDJE.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...