Nova pravila na državnoj maturi: Evo na što se mora paziti

Za malo više od dva tjedna počinje državna matura. Ove godine Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), središnja institucija za provedbu mature, odlučio je postrožiti pravila, sve kako ne bi bilo prepisivanja i raznih oblika varanja.

Na što maturanti moraju pripaziti na ispitima državne mature istražio je HRT.

Maturanti na ispitima državne mature više se neće smjeti koristiti u pismenom dijelu testiranja vlastitim kemijskim olovkama, nego onima Nacionalnog centra.

A za sve te zanimljive oblike varanja na maturi, od prepisivanja s mobitela, dobro skrivenih slušalica u uhu, pametnih satova pa do kamera u kemijskim olovkama, evo novih pravila koje je donijela ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Pravilnikom o plaganju državne mature uređeno je da se za nedozvoljeno ponašanje prepisivanje ili dopuštanje prepisivanja izriču mjere:

a) opomena kao upozorenje kod prvoga primijećenoga nedozvoljenoga ponašanja

b) prekid ispita i poništavanje ispita pri ponovljenom nedozvoljenom ponašanju.

Nacionalni centar je pak, zbog raznih domišljatih načina varanja na maturi, odlučio utvrditi indeks varanja po školama. Pregledom svih škola i svih maturanata i pristupnika koji su pisali ispite na državnoj maturi utvrdili su u kojim mjestima je taj indeks varanja viši od tolerantnog.

Naravno, rezultate će najprije podijeliti s ministricom obrazovanja, a zanimljivo će biti doznati u kojim školama je taj proces učestaliji.

Inače ovogodišnji ispiti na državnoj maturi započinju 3. lipnja, a objava konačnih rezultata je 15. srpnja.

Od obveznih predmeta prvi je ispit iz hrvatskog jezika 17. lipnja, pa engleskog 19. lipnja i matematike 26. lipnja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...