Obilježavanje Dana državnosti vraća se na 30. svibnja

U HDZ-u su u srijedu navečer na svojoj službenoj stranici na Facebooku potvrdili medijske špekulacije prema kojima vladajuća stranka namjerava izmijeniti Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj te vratiti obilježavanje Dana državnosti na 30. svibnja, umjesto aktualnog 25. lipnja.

– 30. svibnja jedini je pravi Dan državnosti, ustvrdili su u HDZ-u.

– Taj je datum neizbrisivo ostao u emociji i sjećanju hrvatskog naroda. Dogodine, kada je 30. obljetnica toga povijesnog dana, vrijeme je da stvari stavimo na pravo mjesto, navode još u vladajućoj stranci.

– 30. svibnja naš je dan – proslavimo u veselju naš rođendan, zaključuju u HDZ-u, ne navodeći pritom kada konkretno namjeravaju predložiti izmjenu spomenutog zakona.

Zasad nema informacija ni kakav stav o ovoj temi imaju HDZ-ovi koalicijski partneri.

Dan državnosti se do 2001. godine slavio 30. svibnja, nakon čega je tog datuma uveden Dan Hrvatskog sabora, koji se obilježava kao spomendan, odnosno sjećanje na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine, dok je sam Dan državnosti prebačen na 25. lipnja, u znak sjećanja na Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske donesenu 1991. godine.

S obzirom da je promjena donesena za vladavine koalicije na čelu s SDP-om i tadašnjim premijerom Ivicom Račanom, ona je poprimila ideološke dimenzije te je do danas u više navrata s desne strane političkog spektra najavljivano vraćanje na stari datum, uveden još u vrijeme vladavine Franje Tuđmana. Tek će se vidjeti hoće li i nakon ove najnovije HDZ-ove najave uistinu doći do promjene datuma.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...