Od 1. lipnja veće plaće svim radnicima u ugostiteljstvu

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u petak je izvijestila da se povećanje minimalnih bruto plaća od pet posto, koje su ugovorili socijalni partneri u turizmu za temeljna ugostiteljska zanimanja, od 1. lipnja proširuje na sve poslodavce i radnike u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Rezultat je to odluke o proširenju primjene dodatka I o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstva (KUU) koja je objavljena 3. svibnja, a koju je donijelo Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, navodi se u priopćenju.

Dodaje se da je HUP-Udruga ugostiteljstva i turizma zajedno s granskim sindikatima u novom postupku proširenja primjene kolektivnih ugovora postavila okvir za uređenje plaća i radnih odnosa s ciljem postizanja ujednačenih i viših standarda poslovanja u sektoru ugostiteljstva te suzbijanja nelojalne konkurencije ugovorila izmjene u uređenju najnižih osnovnih bruto plaća u ugostiteljskoj djelatnosti.

Temeljem te promjene Kolektivnog ugovora ugostiteljstva minimalna osnovna bruto plaća za poslove jednostavne poslove, npr. sobar/ice, nosač prtljage i sl. iznosit će 3.750 kuna.

Za manje zahtjevne poslove kao što su npr. poslovi pomoćnog kuhara, pomoćnog konobara, pomoćnog recepcionara ili slastičara minimalna osnovna bruto plaća će iznositi 4.100 kuna, dok će za zahtjevnije poslove, kao što su primjerice poslovi konobara, kuhara, slastičara, recepcionara i sl. iznositi 4.950 kuna.

Iz HUP-a podsjećaju da su u ožujku prošle godine HUP-Udruga ugostiteljstva i turizma, Sindikat turizma i usluga Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije sklopili Kolektivni ugovor ugostiteljstva koji je, među ostalim, donio značajnija povećanja najnižih osnovnih plaća za sva tipična ugostiteljska zanimanja (10 posto).

Kroz dodatak I KUU ugovorene su izmjene na tragu tržišnih kretanja, potreba i trendova u ugostiteljskoj djelatnosti te su dodatno povećane minimalne plaće za 5 posto, odnosno 9 posto za razred I (jednostavni poslovi) koliko iznosi nova minimalna plaća u Hrvatskoj, objašnjava se u priopćenju.

Prenosi se i izjava glavnog direktora HUP-a Davora Majetića da su bolji radni uvjeti i povećanje standarda zaposlenika preduvjeti borbe protiv rada na crno i odljeva kvalitetnih i stručnih ljudi. “Donošenje odluka o proširenoj primjeni granskih kolektivnih ugovora, koji kao takvi u realnom sektoru jedino egzistiraju za ugostiteljstvo i graditeljstvo, za HUP je dodatno priznanje kvaliteti socijalnog dijaloga te potvrda važnosti uloge HUP-Udruge ugostiteljstva i turizma u zastupanju interesa članova koji imaju mogućnost kroz aktivnosti HUP-a izravno se uključiti u pregovore i dogovoriti napredna rješenja u uređenju radnih odnosa u svom sektoru”, istaknuo je.

Predsjednik HUP-Udruge ugostiteljstva i turizma Željko Kukurin je izjavio kako se turistički sektor suočava s nizom izazova, a ljudski potencijali jedan su od najvećih. “Cijela industrija se trudi kontinuirano unaprjeđivati uvjete rada za naše zaposlenike kako bi osigurali konkurentne uvjete u odnosu na zemlje u okruženju. Proširenje predmetnih izmjena Kolektivnog ugovora ugostiteljstva još je jedan korak u tom smjeru”, kazao je.

Predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić je istaknula kako će se proširenjem dodatka I KUU, kojim su ugovorene veće plaće, poboljšati položaj ugostiteljskih radnika te unaprijediti učinkovitost sektora. “Ugovoreni novi iznosi najniže bruto osnovne plaće za tipična radna mjesta u ugostiteljskoj djelatnosti u iznosu od 4.950 kuna za poslove konobara, kuhara, slastičara, recepcionara itd. predstavlja minimalnu osnovnu plaću na koju se dodatno obračunavaju dodaci za noćni rad, rad nedjeljom i blagdanom te prekovremeni rad prema kolektivnim ugovorom definiranim iznosima“, naglašava Cvitić.

Predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić smatra da je u cilju očuvanja stabilnosti radnih mjesta i daljnjeg razvoja turističkog sektora “nužno ukinuti visoka porezna i parafiskalna opterećenja rada te osigurati primjenu KU za ugostiteljstvo, uz istovremenu promociju ugostiteljskih zanimanja i reformu strukovnog obrazovanja”. “Od države očekujemo podršku našim naporima kroz osiguranje stabilnog poslovnog okruženja te kontrolu isplate plaća utvrđenih KU za domaće i strane ugostiteljske radnike u Hrvatskoj. Time će se spriječiti nelojalna konkurencija i sve njene štetne posljedice na radnike, poslodavce i državni proračun”, istaknuo je Andrić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...