Od idućeg tjedna u optjecaju kovanica od 25 kuna, evo kako će izgledati

Prigodnom kovanicom od 25 kuna Hrvatska narodna banka će obilježiti 25. obljetnicu uvođenja kune kao novčane jedince Republike Hrvatske

Hrvatska kuna je, naime, postala službena valuta 30. svibnja 1994. godine, na tadašnji Dan državnosti. Kuna je tada kao službena novčana jedinica zamijenila hrvatski dinar, koji je kao prijelazno sredstvo plaćanja nakon osamostaljenja Hrvatske zamijenio valutu bivše države odnosno jugoslavenski dinar.

Ove se godine tako obilježava 25 godina od uvođenja kune, a uz prigodnu kovanicu Hrvatska narodna banke i Arheološki muzej će 30. svibnja otvoriti i izložbu KUNA – 25 godina novčane jedinice Republike Hrvatske.

Isti će dan, 30. svibnja središnja banka pustiti u optjecaj i prigodnu optjecajnu kovanicu od 25 kuna, a bit će izdano 30.000 komada.

Na plohi je naizmjenični prikaz dvadeset i pet polja koja simboliziraju grb Republike Hrvatske te dvadesetpetogodišnje razdoblje od uvođenja kune.

Na naličju kovanice je u središnjem dijelu jezgre ispisana brojčana oznaka nominalne vrijednosti “25”, kroz konture se vidi kuna zlatica okrenuta nadesno, a njezino je tijelo ukomponirano u brojčanu oznaku. Iznad toga je prikaz grba Republike Hrvatske.

Iznad brojčane oznake, lijevo, na površini prstena položena je grančica hrasta lužnjaka s plodovima, a desno, na prstenu ispisan natpis Republika Hrvatska.

Ispod brojčane oznake, lijevo, unutar prstena kovanice ispisan je naziv novčane jedinice kuna, a desno, na površini prstena, položena je grančica lovora u cvatu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...