Okupljanje desnice protiv HDZ-a na predstojećim izborima? Analizira zadarski sociolog Sven Marcelić

Okupljanje desnice na predstojećim predsjedničkim i parlamentarnim izborima ovisit će isključivo o Ruži Tomašić, jedinoj koja ima ozbiljan politički kapital i visoko je prepoznata kod građana, kazao je za tportal sociolog Sven Marcelić, komentirajući neočekivan nedjeljni izborni uspjeh Suverenista, piše Tportal.

‘Ta lista mogla bi se opisati kao ‘Ruža i 11 patuljaka’, barem ako ćemo tumačiti distribuciju glasova po kojima je upravo ona dobila više od 75 posto. Radi se naprosto o listi Ruže Tomašić i iza njenog imena moglo je stajati bilo kojih drugih jedanaest, rezultat bi opet bio isti’, smatra Marcelić.

U postizbornim analizama velik prostor posvećen je uspjehu Suverenista i neuspjehu Nezavisnih za Hrvatsku, pojavile su se špekulacije o velikoj desnoj koaliciji i izjave glavnih aktera da ‘svi znaju broj telefona koji treba nazvati’, ali i male čarke oko kontroverznog Velimira Bujanca koji je prešao iz tabora Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića u redove Ruže Tomašić.

Međutim, gotovo unisona su tumačenja da se upravo Tomašić izdvaja iz tog društva.

‘Da, ona ima znatno jači politički kapital jer je doista nešto radila, pa su je birači nagradili, kao što su to učinili s Biljanom Borzan ili Toninom Piculom. U Bruxellesu je bila vrlo aktivna, bavila se i problemima poput problema otoka ili ribarske politike, pa je u velikoj prednosti pred Esih i Hasanbegovićem: oni naprosto nemaju tu dimenziju, osim bavljenja ideologijom ne rade ništa. Naravno, i njoj i ostalima na ruku je išao šef HDZ-a Andrej Plenković krenuvši u rat s desnicom bez ikakve alternativne strategije, s očajnom listom sastavljenom od amorfne mase stranačkih bezličnika. HDZ je trenutno bezglav i to im odgovara, a referiranje na Bleiburg i slične teme tek u zadnjem tjednu kampanje bilo je prekasno i izgledalo je pomalo priglupo i očajno’, dodaje Marcelić i potom procjenjuje mogućnost stvaranja ujedinjene desne fronte.

‘Teoretski, da, pod uvjetom da Tomašić bude frontmen. Što se tiče izbornih rezultata, postoji velika korelacija između Suverenista i Neovisnih za Hrvatsku jer su u sredinama u kojima su jedni dobili veći broj glasova birači češće glasovali i za druge. Ukratko, obraćaju se istom biračkom tijelu. Pitanje jest mogu li oni suzbiti mesijanske nagone i stoga ne bih otpisao mogućnost predizborne svađe ili postizbornog razlaza, jer hrvatska desnica iznimno je talentirana za to. Ali, ponavljam, vjerujem da bi se mogli ujediniti isključivo pod Ružom Tomašić jer su svi ostali potpuno nerelevantni i apsolutno ničim ne pridonose zajedničkoj relevantnosti. Ona jedina može utjecati na nešto’, kaže sugovornik tportala.

‘Povoljna okolnost za desnicu jest činjenica da su predsjednički izbori relativno blizu i sada će morati donijeti odluku, no ona će se u principu svesti na motiv o tome koliko štete žele nanijeti HDZ-u. Struktura hrvatskih birača je dualna i sve će se na koncu svesti na jednog lijevog i jednog desnog kandidata te nije izgledno da će dvije desne opcije izgurati lijevu i probiti se u drugi krug. Dakle, pitanje je samo žele li zadati ozbiljan udarac HDZ-u prije ključnih, parlamentarnih izbora’, zaključuje Marcelić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...