Općina Preko ljutita: “Osigurajte nam adekvatnije trajekte ili ćemo blokirati Gaženicu i luku u Preku”

Općina Preko obratila se Agenciji za obalni linijski pomorski promet zbog neadekvatnosti trajekata na putničkoj trajektnoj liniji Zadar (Gaženica) – Preko.

Spomenuti trajekti stvaraju brojne probleme i neugodnosti što u konačnici uzrokuje opće nezadovoljstvo stanovnika i gostiju Općine Preko, stoji u uvodu.

Prema podacima za 2018. godinu trajektna linija Zadar (Gaženica) – Preko treća je najprometnija na Jadranu s prevezenih 1.097.792 putnika i 356.783 vozila.

Važnost ove linije iznimna je za otočno gospodarstvo i za razvoj turizma. Preseljenjem trajektne luke u Gaženicu trebao se riješiti problem velikih gužvi na trajektnom pristaništu i omogućiti putnicima što brži i sigurniji dolazak na otoke i sama infrastruktura u luci Gaženica zadovoljava sve standarde i kapacitete za prihvat velikih i modernih trajekata.

– Mi se nažalost još uvijek vozimo starim i neadekvatnim trajektima kao što su „Sis“ (izgrađen 1986. godine ) i „Vladimir Nazor“ (izgrađen 1974. godine) koji su neprikladni u svakom pogledu te ne mogu nikako zadovoljiti potrebe jedne od najprometnijih linija na Jadranu. Ponajprije nemaju dovoljne kapacitete za prihvat vozila i vrlo često se događaju situacije da putnici tj. vozila ostaju neukrcani pa ogorčeni otočani i turisti često ostaju u Gaženici čekati sljedeći bolji trajekt. To je prva slika koju turisti dožive kad krenu na otok i naravno da su nezadovoljni već na početku. Ali to nije sve. Kad se ukrcaju u trajekt kao što su „Sis“ i „Vladimir Nazor“, shvate da je situacija još gora i vjerojatno se požele vratiti kući istog trena. Navedeni trajekti su u vidno lošem stanju i potpuno neadekvatni. Stari su, oronuli, truli, hrđavi, prljavi i prašnjavi. U toliko su sramotnom stanju da se pitamo kako uopće imaju potrebne dozvole i ispunjavaju uvjete za prijevoz putnika. Namještaj u salonima je toliko star i prašnjav da ga je vjerojatno nemoguće i očistiti, na podu se nalazi stari, oštećeni, izlizani linoleum, zidovi su oštećeni i truli, okviri prozora su u raspadajućem stanju, WC-i su neprikladni za korištenje itd. Svojim izgledom ulijevaju putnicima određenu nesigurnost pa čak i strah prilikom plovidbe. Cjelokupni dojam trajekata je takav da se turisti pitaju kako je moguće da uopće plove, a i mi se pitamo zajedno s njima. Kao dokaz svemu ovome u prilogu dopisa dostavljamo Vam fotografije stanja trajekta „Sis“ snimljene prije nekoliko dana na liniji Zadar (Gaženica) – Preko, stoji u dopisu.

Na dosadašnjim sastancima već su upozoravali nadležne na stanje trajekata prilikom kojih su prihvatili primjedbe, složili se s njima i obećali promjene, ali nažalost ništa se nije promijenilo.

– Smatramo da na linija Zadar (Gaženica) – Preko zbog prometa kojeg ostvaruje zaslužuje velike, moderne, brze i udobne trajekte koji će zadovoljiti i kapacitetom i kvalitetom jer putnicima treba omogućiti sigurnu, ugodnu i brzu vožnju do otoka. Svim silama se borimo za boljitak otoka, za sprječavanje depopulacije, za napredak, izjednačavanje standarda i bolji život otočana. Poduzimaju se razne mjere na nacionalnoj i lokalnoj razini kako bi se osigurao daljnji razvoj otoka, razvitak otočnog gospodarstva i turizma te ostanak stanovništva na otoku. Međutim, pitamo se želite li i Vi to isto ili nas želite unazaditi, onemogućiti razvoj, otežati život otočana i potaknuti iseljavanje. Zbog Vaših trajekata svakodnevno slušamo primjedbe stanovnika koji smatraju da smo zanemareni, da smo građani drugog reda i da smo manje vrijedni. Mislimo da su u pravu i u potpunosti se slažemo s njima jer Vaša neadekvatna i nepravedno raspoređena flota upravo to i dokazuje, upozoravaju iz Preka.

Agenciju mole da preispitaju sve mogućnosti i pronađu način da se ovi stari i neadekvatni trajekti zamijene boljim, modernijim i adekvatnijim trajektima na zadovoljstvo svih mještana i posjetitelja otoka.

– Ukoliko nemate volje, želje i sposobnosti za rješavanje krucijalnog problema nas otočana, bit ćemo primorani rješavati ga blokadom trajektnih luka u Gaženici i Preku u jeku turističke sezone, upozoravaju na kraju.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...