Počela sezona krpelja: Obranite se u samo nekoliko koraka

Krpelji, opasni nametnici, mogu prenijeti zarazne bolesti i biti opasni po vaše zdravlje, ali i živote vaših kućnih ljubimaca. Najviše vole meka, vlažna i dlakava mjesta i kada ih uočite na tijelu vrlo ih je važno čim prije ukloniti kako vam ne bi prenijeli patogen.

Teško ih je uočiti jer su poprilično maleni i ne lete niti ne skaču, nego svog “domaćina” čekaju na travnatoj i grmolikoj vegetaciji. Jednom kada prijeđu na vas mogu i do nekoliko sati tražiti idealno mjesto gdje će započeti svoje hranjenje. Najčešće se smještaju na područja pazuha, prepona, vlasišta ili bedara te im treba oko dva sata da započnu s procesom “hranjenja”.

Postupak je bezbolan za domaćina jer krpelj u slini ima anestetik. Ako prenosi neku od zaraznih bolesti, treba mu od 24 do 48 sati da patogen uđe u tijelo domaćina. Stoga je važno što prije ga pronaći na tijelu i sigurno izvaditi.

Krpelja je najbolje odstraniti pincetom i to tako da ga obuhvatite čim bliže koži te strpljivo, pažljivo i smireno uz okret u jednu stranu izvučete iz kože.

Ovaj nametnik prenosi brojne bolesti od kojih su najpoznatiji borelioza i meningitis. Jedan od prvih simptoma zaraze putem krpelja je crvenilo kože, povišena tjelesna temperatura, umor i bolovi u mišićima. Zato je od iznimne važnosti da se nakon svakog izlaska u prirodu i šumovite predjele detaljno prekontrolirate i u slučaju pronalaska uhvaćenog krpelja pratite zdravstveno stanje.

Obraniti se možete korištenjem repelenata koje možete kupiti u trgovinama i ljekarnama. Također, možete se i cijepiti cjepivom protiv krpeljnog meningoencefalitisa koje se uzima u tri doze, a već nakon dvije stječe se zaštita od te bolesti.

Međutim, ako ste na sebi ipak pronašli krpelja slijedite ovih nekoliko uputa:

1. Uklonite ga u najkraćem mogućem roku. Za početak pronađite pincetu i lagano je prebrišite alkoholom kako biste je dezinficirali.

2. Pincetom prihvatite krpelja što bliže koži pazeći da vam stisak nije presnažan, ali ne prelabav kako prilikom izvlačenja ne biste oštetili glavu krpelja.

3. Kad ste se uvjerili da ga držite dovoljno čvrsto, počnite s laganim izvlačenjem prema gore, eventualno zakrećući u jednu stranu. Izbjegavajte nagle pokrete.

4. Strpljivim izvlačenjem krpelja biste trebali relativno brzo i sigurno ukloniti. Kad ste ga izvukli, najbolje ga je spaliti kako biste bili sigurni da ste ga ubili.

5. Ako niste sigurni u svoje sposobnosti, najbolje je otići na Hitnu te zamoliti liječnike i stručno medicinsko osoblje da ga izvade.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...