Pojačajte grijanje; Studija pokazala kako ženski mozak bolje radi u toplom uredu

Studija iz 2015. godine pokazala je da je ženama u uredima s uključenom klimom gotovo uvijek pre hladno zato što je ženski metabolizam sporiji i jer žensko tijelo proizvodi manje topline od muškarčeva, a novo istraživanje ukazuje na to da su žene koje su prisiljene raditi na niskoj uredskoj temperaturi manje produktivne.

Njemački znanstvenici ustanovili su da muškarci na nižim temperaturama u radnim prostorima u verbalnim i matematičkim testovima postižu bolje rezultate od žena, no s povećanjem sobne temperature i rezultati što ih postižu žene značajno se poboljšavaju, prenosi stručni časopis PLOS One.

Testirana je sposobnost obavljanja niza zadaća u grupi od 500 muškaraca i žena na različitim temperaturama.

Pokazalo se da u prostoriji u kojoj je temperatura viša, žene uspješno ostvaruju matematičke i verbalne zadaće, dok je kod muškaraca obratno.

“Kada smo povećali temperaturu u prostoriji, žene su nadmašile muškarce u verbalnim i matematičko-logičkim testovima” potvrdila je Agne Kajackaite, znanstvenica koja se bavi bihevioralnom ekonomijom na Berlinskome istraživačkom institutu.

Sa svakim povećanjem temperature od 1,8 Celzijevih stupnjeva, matematički rezultati sudionica testiranja rasli su za 1,76 posto.

“Kada je temperatura bila niža od 21 Celzijeva stupnja, žene su prosječno točno riješile 8,31 zadatak, a pri temperaturi od 26,5 Celzijevih stupnjeva točno su riješile 10,56 zadataka” kazala je Kajackaite.

Žene danas čine polovinu zaposlenih u uredima, njihova tijela proizvode manje topline od tijela muškaraca i metabolizam im je usporeniji jer su sitnije od muškaraca zbog toga što imaju manje mišićnog, a više masnog tkiva. Poznato je da mišići proizvode više topline od masnog tkiva.

Problem o kojemu se dosad nije puno raspravljalo je utječe li uredska temperatura različito na produktivnost muškaraca i žena, a odgovor je pozitivan.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...