Pokazalo britansko istraživanje; BMW potonuo na dno, najpouzdaniji je Peugeot!

JD POWER je objavio listu najpouzdanijih automobila u Velikoj Britaniji za ovu godinu koja donosi brojna iznenađenja, prenosi Index.

JD Powerovo istraživanje Vehicle Dependability Study je vođeno brojem prijavljenih kvarova na automobilima, a najnovije izdanje obuhvaća 11.530 vlasnika novih vozila registriranih u razdoblju od studenog 2015. godine do siječnja 2018. Studijom je obuhvaćeno 177 mogućih problema raspodijeljenih u osam kategorija.

A među njima je glavna zvijezda Peugeot koji je sa samo 77 prijavljenih kvarova na 100 automobila stigao do trona kao najpouzdanija marka. Na drugom mjestu je Škoda s 88 prijavljenih kvarova, a treći je Hyundai s 90 kvarova na 100 automobila.

A tu iznenađenjima nije kraj. Zanimljivo je da je samo jedan premium brand uspio stići u top 10 i taj ne dolazi iz Njemačke. Naprotiv, britanski vlasnici njemačkih luksuznjaka su vrlo kritični. Tako je samo Volvo sa 106 prijavljenih problema uspio doći do 10. mjesta. Industrijski prosjek od 119 problema nije uspio dohvatiti ni Mercedes ni Jaguar.

I to nije sve jer postoje gori od njih, a to su Audi na 3. mjestu odozada te predzadnji Fiat i zadnji BMW. Bavarski div se može “pohvaliti” sa 181 prijavljenim problemom na 100 vozila.

Istraživanje je pokazalo kako je i dalje najveći broj kvarova vezan uz infotainment, a on je češće problematičan kod premium modela nego kod tzv. konfekcije za široke mase. Isto vrijedi i u pogledu novih sigurnosnih sustava, poput sustava izbjegavanja sudara i nadzora mrtvog kuta koji se češće kvare kod skupih automobila.

“Kad gledamo broj kvarova na novim sigurnosnim tehnologijama, jasno je kako proizvođači moraju poraditi na njihovom poboljšanju, posebno premium marke kojima je takva oprema jedan od glavnih aduta“, rekao je Josh Halliburton, šef J.D. Powera za Europu.

Recimo i kako je studija pokazala kako se tzv. “zelena” vozila češće kvare u području pogona, podešavanja sjedala i infotainmenta u odnosu na modele s klasičnim pogonom putem motora s unutrašnjim izgaranjem.

Gledamo li pak po modelima, u svojim klasama su po dvije pobjede odnijeli Volkswagen (Up! I Tiguan) te Opel (Insignia, Mokka X).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...